Bill Gates – Zbog Ukrajine će Europska unija ostati bez novca

Bill Gates – Zbog Ukrajine će Europska unija ostati bez novca

„Cijena ukrajinskog sukoba iscrpljuje rezerve pomoći bogatih europskih zemalja i potkopava njihovu sposobnost da ispune razvojne ciljeve UN-a“, rekao je Bill Gates. “Rat u Ukrajini opterećuje njihove proračune troškovima obrane, izbjeglicama, subvencijama za struju i troškovima prijevoza”, rekao je milijarder “filantrop” za Financial Times u intervjuu objavljenom u utorak.

Bill Gates je dao izjavu za novine dok je dobrotvorna zaklada koju vode on i njegova bivša supruga Melinda objavila izvješće u kojem se detaljno opisuje kako je UN-ov program Ciljeva održivog razvoja na putu da ne ispuni nijedan od svojih ciljeva za 2030. godinu.

Agenda je usvojena 2015. godine i postavila je ciljeve u 17 područja kao što su borba protiv siromaštva, gladi, promicanje obrazovanja i jednakosti te očuvanje prirodnih resursa. Na pola puta, sposobnost čovječanstva da ih postigne dovedena je u pitanje neočekivanim krizama poput pandemije Covida-19 i neprijateljstava u Jemenu i Ukrajini, prema nedavno objavljenom izvješću.

U intervjuu za Financial Times, Bill Gates izjavio je kako vjeruje da je situacija u Ukrajini imala veći utjecaj na spremnost Europe da sponzorira program od štete koju je prouzročio Covid-19.

Europske države obećale su poslati vojnu i financijsku pomoć Ukrajini kako bi se mogla boriti protiv Rusije. Također su odlučili odsjeći svoja gospodarstva od ruskih resursa i tržišta, što je uzrokovalo rast inflacije i dovelo industrije u opasnost zbog povećanih troškova proizvodnje. 

Gates je pozvao bogate europske nacije da pronađu novac za stvari poput dječje paralize i malarije u siromašnijim dijelovima svijeta unatoč problemima s kojima se suočavaju. U izvješću Zaklade Gates ukrajinska kriza spominje se kao veliki izazov uglavnom u kontekstu uloge koju su Ukrajina i Rusija imale u opskrbi žitaricama globalnog tržišta hrane.

Neprijateljstva su mjesecima remetila ukrajinsku pomorsku opskrbu. Kijev je tvrdio da je Rusija pomorski promet kroz Crno more učinila nesigurnim, dok Moskva kaže da je Ukrajina kriva za postavljanje morskih mina u blizini svojih luka i ne dopuštanje brodovima da napuste luku.

Situacija je naizgled riješena sporazumom postignutim uz posredovanje Turske krajem srpnja, kojim je uspostavljen mehanizam inspekcije i sigurnog prolaza za brodove koji ulaze i izlaze iz Ukrajine. Moskva je istaknula da je nakon više od mjesec dana od obnove prometa većina ukrajinskih pošiljki žitarica otišla u EU, a ne u ranjive, siromašnije zemlje.

Sposobnost Rusije da izvozi žito potkopana je kampanjom sankcija pod vodstvom SAD-a, koja je brodovima koji prevoze rusku robu zabranila korištenje određenih usluga. UN, koji je potpisao ugovor o žitu, obećao je iskoristiti svoj utjecaj kako bi se sankcije ukinule, ali prema Moskvi, do sada nije postignut napredak po tom pitanju .

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp