Katolički svećenik zbog pedofilije osuđen na 30 godina zatvora

Katolički svećenik zbog pedofilije osuđen na 30 godina zatvora

Svećenik koji je prije gotovo desetljeća zlostavljao maloljetnike u katoličkom internatu osuđen je danas na Vrhovnom sudu na trideset godina zatvora.

U presudi je sud naveo da je svećenik iskoristio svoj položaj kako bi neprikladno dirao dječakove genitalije, primjerice dok se pretvarao da se igra u bazenu ili u privatnim sobama pod izlikom liječenja.

Sud je zaključio “da je dodirivanje očito bilo seksualne prirode” i naložio osuđeniku da plati kaznu od 52.920 eura i odštetu od 2000 eura svakoj od žrtava.

Optužbe o zlostavljanju djece od strane katoličkog svećenstva i moguće crkveno zataškavanje pojavile su se posljednjih mjeseci u Španjolskoj, godinama nakon što su slični skandali potresli crkve u drugim zemljama poput SAD-a, Irske i Francuske.

Religiozni autoritet u središnjoj pokrajini Ciudad Real navodno je svećeniku oduzeo čin 2019. i prijavio slučaj tužiteljima nakon interne istrage o zlostavljanjima počinjenim dok je podučavao tinejdžere.

U prosincu su novine El Pais izvijestile o više od 1200 navodnih slučajeva zlostavljanja od strane svećenika u razdoblju od sedam desetljeća, a parlament je kasnije zadužio državnog pravobranitelja da sve to istraži.

Ombudsman Angel Gabilondo rekao je danas da je njegov ured već pomogao 201 žrtvi u prva dva mjeseca istrage.

Španjolska Katolička crkva objavila je početkom 2022. da je duboko ožalošćena zbog zlostavljanja te da će surađivati ​​s vlastima i pružiti transparentnost, pomoć i odštetu žrtvama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp