Na švicarskim društvenim mrežama digla se bura zbog plakata “Prijavite susjeda” – ako ne štedi energiju

Na švicarskim društvenim mrežama digla se bura zbog plakata “Prijavite susjeda” – ako ne štedi energiju

Dok Švicarska poduzima drastične mjere za smanjenje upotrebe plina ove zime – uključujući novčane kazne i do tri godine zatvora za građane koji krše nove propise, švicarskim društvenim mrežama kruži plakat koji građanima govori da prijave susjede koji griju svoje domove iznad 19 stupnjeva.

“Grije li susjed stan na preko 19 stupnjeva? Molimo javite nam”, stoji na plakatu koji trenutno kruži servisima za razmjenu poruka poput Signala i Telegrama, prenose švicarski mediji.

Ovaj plakat trenutno izaziva zbunjenost i ogorčenje stanovništva.

Prema dužnosnici Ministarstva energetike Simone Hug, savezna vlada nema nikakve veze s posterom.

“Nema takvih federalnih plakata, niti pozivamo ljude da prijavljuju jedni druge”, rekao je Hug, koji je dodao da vlada istražuje tko je počinio prijevaru.

Mediji objavljuju da je lako pronaći na Googleu obrnutu sliku navodnog postera, koji sadrži više od 25 milijuna slika, i navodi predložak kao “mockup praznog billboarda”.

Unatoč tome, činjenica da toliko ljudi vjeruje da je post stvaran nije iznenađenje s obzirom na Vladine ekstremne mjere uštede energije – uključujući zabranu unutarnje temperature iznad 19 stupnjeva, kao i maksimalnu temperaturu tople vode od 60 stupnjeva, te zatvaranje niz saune i bazene. “Namjerni” prekršitelji suočavaju se s tri godine zatvora, dok se nemarni prekršitelji suočavaju s dnevnom novčanom kaznom od 30 franaka (31 USD) do 3000 franaka (3130 USD) i do 180 dana zatvora.

Zaključno : ako slučajno krivo namjestite termostat, bolje ćete proći nego susjed koji je namjerno zagrijao svoj bazen na 25 stupnjeva. Kazna bi trebala biti još stroža za tvrtku koja namjerno prekorači ograničenja potrošnje plina. Nalog kvote također podliježe odredbama o kaznama. 

Štoviše, prema riječima ministra gospodarstva Guya Parmelina, moguće su provjere na licu mjesta kako bi se osigurala usklađenost.

I dok je plakat možda lažan, glasnogovornik DEF-a je izjavio za medije da “ako je prekršaj prijavljen i potvrđen i može se dokazati,” mogu poduzeti mjere protiv prekršitelja.

Provjere nisu isključene, pogotovo ako ih prokaže nezadovoljni susjed ili malo prerevni kvartovski dežurni. U tim slučajevima tko se umjesto na 19 zagrije do 20 stupnjeva, može očekivati ​​kaznu. 

“Ako se podnese prijava u tom smjeru, policija mora reagirati”, zaključio je ravnatelj švicarske policije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp