Novi Zeland ukinuo sve Covid mjere

Novi Zeland ukinuo sve Covid mjere

Nakon više od dvije godine strategije zero-Covid s posebno strogim korona mjerama, Novozelanđani mogu odahnuti: gotovo sva ograničenja su ukinuta jučer navečer po novozelandskom vremenu. Premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern izjavila je u ponedjeljak: “Vrijeme je da okrenemo stranicu s našim upravljanjem Covid-19 krizom i živimo bez izvanrednih mjera koje smo prethodno poduzeli.”

Pacifička država s pet milijuna stanovnika zatvorila je granice u ožujku 2020. godine, a ulazak je ponovno moguć tek od srpnja – ali zasad samo za cijepljene osobe. Sada potvrda o cijepljenju kao ni brzi testovi više nisu potrebni. Dosadašnje pravilo testiranja na virus odmah po dolasku i petog dana boravka sada je samo na dobrovoljnoj bazi. Pritisak na cijepljenje, koje je prema kritičnim riječima novozelandskih medicinskih stručnjaka odnijelo nebrojene živote, opada . Maske nisu obvezne, osim u bolnicama i domovima za umirovljenike.

S druge strane, u Njemačkoj se građani mogu radovati povratku obveze nošenja maski. Od 1. listopada, prema novom Zakonu o zaštiti od infekcija , savezne njemačke države ponovno mogu obvezati pučanstvo na nošenje maski. Vlada očito želi držati “pandemije” i “mjera zaštite” do kraja dana. Posebno ministar zdravstva Karl Lauterbach, koji svoju glavnu zadaću očito vidi u “borbi protiv pandemije”, ne želi osloboditi građane osobne odgovornosti. Stalna uzbuna oko Covida osigurava Lauterbachu pažnju koja mu je važna i odvraća pažnju od stvarnih kriza i nesposobnosti vlade da se s njima nosi.Koliko će još dugo ljudi biti spremni trpjeti maltretiranje ovih nesposobnih političara?

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp