Ukrajina je osudila Njemačku jer je Berlin odbio Kijevu isporučiti novu pošiljku tenkova

Ukrajina je osudila Njemačku jer je Berlin odbio Kijevu isporučiti novu pošiljku tenkova

Njemačka nije ponudila nikakav značajan argument kojim bi opravdala svoju “razočaravajuću” odluku da ne pošalje novu pošiljku borbenih tenkova u Ukrajinu, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba.

Pišući na Twitteru, ministar vanjskih poslova rekao je da Njemačka nije dala “niti jedan racionalan argument zašto to oružje ne može biti isporučeno” i optužio Njemačku da nudi “samo apstraktne strahove i isprike”.

Kulebin tweet dolazi nakon što je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht rekla u ponedjeljak da je kapacitet njemačke vojske dosegao svoju granicu jer je već “namijenila nevjerojatan iznos iz rezervi Bundeswehra”.

Kuleba je opisao Lambrechtove riječi kao “razočaravajuće signale” i inzistirao na tome da Ukrajina “sada treba Leoparde i Mardere”, misleći na njemački glavni borbeni tenk Leopard 2 i borbena vozila pješaštva Marder.

Berlin podržava Kijev gotovo od početka ruske vojne ofenzive u Ukrajini, isporučujući između ostalog protuzračne raketne sustave Stinger, samohodne haubice PzH 2000 i protuzračne tenkove Gepard.

Lambrecht je rekao da nijedna druga zemlja do sada nije Ukrajini isporučila borbene tenkove ili borbena vozila pješaštva zapadne proizvodnje, dodajući da Njemačka neće biti prva koja će to učiniti.

Vlada kancelara Olafa Scholza suočena je s kritikama kod kuće od onih koji smatraju da Berlin nije učinio dovoljno da podrži Kijev. Bivši ukrajinski veleposlanik u Berlinu, Andrei Melnyk, otišao je toliko daleko da je Soltza nazvao “uvrijeđenom jetrenom paštetom” jer je odbio posjetiti Kijev u svibnju.

Scholz inzistira na tome da njegov fokus ostaje na “osiguranju da ne dođe do eskalacije rata”, ali general njemačke vojske Klaus Wittmann ga je optužio da se čini da ga je ruski predsjednik Vladimir Putin “zastrašio”.


Kuleb je isto nagovijestio u svom tvitu od utorka, upitavši “čega se Berlin boji, a Kijev ne?”

Rusija je više puta kritizirala Njemačku zbog isporuke oružja Ukrajini. Veleposlanik Moskve u Berlinu Sergej Nečajev optužio je u ponedjeljak Njemačku da je prešla “crvenu liniju” i potkopala desetljeća pomirbe od kraja Drugog svjetskog rata isporukom oružja Ukrajini kojim su ubijani ruski vojnici i “civilno stanovništvo Donbasa ” . 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp