Stravično – Baphomet predvodio paradu u čast pokojne kraljice Elizabete

Stravično – Baphomet predvodio paradu u čast pokojne kraljice Elizabete

Na čelu parade u čast i spomen nedavno preminuloj kraljici Elizabeti, nalazio se welshki jarac koji simbolizira Baphometa (Sotonu).

Tko je uopće Baphomet?

Povijest Baphometa seže još u vrijeme križarskih ratova, kada su članovi Vitezova templara optuženi za herezu jer su navodno živjeli s muslimanima.

Bafomet je bio simbol rodne nedosljednosti, spolne promjene i vjerske izopačenosti sve do 20. stoljeća, a postao je snažno povezan s modernim sotonizmom nakon što je Sotonina crkva stvorila svoj simbol 1960-ih.

Prvo poznato spominjanje samog Baphometa nalazi se u pismu koje je 1098. godine napisao Anselm od Ribemonta u kojem opisuje opsadu Antiohije tijekom Prvog križarskog rata.

Godine 1307. Filip IV od Francuske uhitio je sve vitezove templare u Francuskoj, optužujući ih za izopačena djela kao što je idolopoklonstvo glave bradatog čovjeka zvanog Bafomet.


U svojoj knjizi Dogme et ritual de la haute magie (1861; Transcendentalna magija: njena doktrina i ritual), utjecajni francuski okultist Eliphas Levi stvorio je Bafometa koji je postao priznata okultna ikona.

Na prednjoj strani knjige nalazi se slika Bafometa zamišljenog kao “subotnji jarac” — hermafroditna krilata ljudska figura s kozjom glavom i nogama ukrašenim raznim ezoterijskim simbolima.

Levi objašnjava značenje svakog elementa slike, koji je definiran svojom dubokom dvojnošću.

Engleski okultist Aleister Crowley također je usvojio Baphometa, posebno u svojim “Gnostičkim misama”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp