Sud u Indiji naložio Bill Gates-u da mora svjedočiti o smrtima povezanim s Covid-19 cjepivima


Indijski sud naredio je Billu Gatesu da je dužan svjedočiti na nadolazećem suđenju u vezi sa smrću žene koja je smrtno stradala nakon što je primila Covid-19 cjepivo.

Childrenshealthdefense.or g izvještava: U  tužbi  podnesenoj u veljači, Dilip Lunawat  je tvrdio da  je njegova kći, Snehal Lunawat, umrla 1. ožujka 2021. od komplikacija koje su proizašle iz cjepiva Covishield. On  traži odštetu  od ₹1000 crores (otprilike 126 milijuna dolara).

Prema tužbi, Lunawat je “izgubio svoju stariju kćer. Njegov se gubitak ne može objasniti riječima niti se može nadoknaditi novcem. Samo se neka vrsta pomoći može učiniti dodjelom naknade.”

Optuženi u slučaju  uključuju Adara Poonawallu, izvršnog direktora Instituta za serum; Bill Gates, u ulozi partnera u razvoju cjepiva Covishield; indijsko Ministarstvo zdravstva i obiteljske skrbi; indijska država Maharashtra; Indijski glavni kontrolor lijekova; bivši direktor All  India Institute of Medical Science i drugi.

Odvjetnik  koji zastupa Gatesa  navodno se pojavio pred Visokim sudom kako bi prihvatio obavijest.

33-godišnji liječnik preminuo je zbog ‘rijetkog događaja zgrušavanja krvi’ nakon cijepljenja

Snehal Lunawat bio je 33-godišnji liječnik i viši predavač na SMBT Dental College & Hospital u državi Maharashtra. Prema riječima njezina oca, bila je prisiljena, kao zdravstvena radnica, primiti  cjepiva Covishield.

Dana 28. siječnja 2021. Snehal  je primio cjepivo Covishield koje proizvodi Serum Institute. Njezin otac tvrdi da je njegova  kćer dobila jamstva  da su cjepiva potpuno sigurna i da ne predstavljaju nikakav rizik za njezino zdravlje.

Međutim, rekao je njezin otac, Snehal je dobila jake glavobolje i povraćala je dok je bila na radionici samo nekoliko dana nakon što je primila cjepivo, što je rezultiralo njezinom hospitalizacijom. Tamo su liječnici rekli da pati od krvarenja u mozgu, niskog broja trombocita i stvaranja krvnog ugruška.

Nakon što je prošlo 14 dana, a da joj se stanje nije popravilo, Snehalina obitelj  prebacila  ju je u drugu bolnicu, gdje je  umrla osam dana kasnije.

Snehal je doživjela “rijedak slučaj zgrušavanja krvi“, komplikaciju  koja je rezultirala smanjenjem broja krvnih pločica zbog pojačanog krvarenja u mozgu.

Prema tužbi, utvrđeno je da su te nuspojave povezane s  cjepivima AstraZeneca i Covishield protiv  COVID-19 u nekim zemljama.

Tužba tvrdi da je do cijepljenja došlo na temelju ‘lažne priče’

U tužbi se imenuje  Zaklada Bill & Melinda Gates  (BMGF) zbog njene uloge u pomaganju da se ubrza proces proizvodnje i isporuke do 100 milijuna doza Covishielda za distribuciju u Indiji i raznim zemljama u razvoju.

U tužbi je Lunawat “okrivio vladu  i druge za lažno predstavljanje činjenica o cjepivu protiv COVID-19 iznošenjem lažnih tvrdnji o njegovoj sigurnosti i ‘prisiljavanjem’ liječnika da uzmu cjepivo.

Lunawat je rekao da je njegova kći bila uvjerena da će primiti cjepivo kao rezultat “navodne lažne priče “.

Tužba je okarakterizirala intervjue koje su indijski dužnosnici za javno zdravstvo dali u nacionalnim medijima kao doprinos ovoj “lažnoj priči”, navodeći  nekoliko od tih intervjua, uključujući onaj dr. VG Somanija, glavnog kontrolora lijekova u Indiji, koji je emitiran 4. siječnja, 2021. godine, a tijekom kojeg je Somani tvrdio da su “cjepiva 110 posto sigurna.”

“Na temelju takvih lažnih narativa i krivog predstavljanja od strane viših vlasti … i njegove provedbe od strane državnih vlasti bez ikakve odgovarajuće provjere [su] zdravstveni radnici poput tužiteljeve kćeri bili prisiljeni uzeti cjepivo”, navodi se u tužbi.

Osim imenovanih tuženika, tužba također  poziva na poduzimanje radnji protiv platformi društvenih medija, kao što su  Facebook  i YouTube, te mainstream medija zbog njihove uloge u širenju “lažnih narativa” i zbog navodnog prikrivanja informacija o štetnim učincima, neučinkovitosti ili neuspjeh cjepiva.

U tužbi se traži  proglašenje da su indijske državne vlasti odgovorne za Snehalovu smrt, pozivaju se vlasti da objave nuspojave cjepiva protiv COVID-19 i da poduzmu korake da zaustave daljnje smrti građana kao rezultat njihovih štetnih učinaka, te poziva vlasti zahtijevati odštetu od Instituta za serume.

Lunawat je rekao da  traži pravdu za svoju preminulu kćer i za “mnogo drugih ljudi koji će vjerojatno biti ubijeni” zbog ozljeda od cjepiva.

Doktorova smrt bila je predmet istrage SZO-a

Ovo nije bio prvi put da je Snehalina obitelj uspjela natjerati medije da ispričaju njezinu priču — za incident se prvi put saznalo u Indiji zahvaljujući naporima njezine obitelji da se pokrene istraga o njezinoj smrti.

Kao što  je ranije izvijestio  The Defender, Snehalina obitelj prvo se obratila indijskoj vladi i Institutu za serume  tražeći da se ispita njezina smrt, budući da je bila registrirana kao nuspojava u indijskoj bazi podataka “nuspojava nakon cijepljenja” (AEFI).

Međutim, nije bilo zadovoljavajućeg odgovora, što je obitelj natjeralo da se obrati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), koja je zatim istražila  incident.

Zbog  pritiska obitelji i intervencije WHO-a i All India Drugs Networka, AEFI odbor je 25. rujna 2021. — nakon gotovo sedam mjeseci odgode — prihvatio tvrdnju da je Snehalova smrt bila povezana s cjepivom. Povjerenstvo je izdalo izvješće 2. listopada 2021. godine.

Ovo je bila tek treća smrt izazvana cjepivom koju je priznao AEFI. Proces prijavljivanja smrti povezanih s cjepivom u AEFI bazu podataka navodno “nije lak“.

Drugi indijski sudski slučajevi istražuju tužbe za štetu od cjepiva i ulozi Billa Gatesa

Snehalova smrt nije jedini pravni slučaj visokog profila u Indiji koji se tiče ozljeda od cjepiva ili traženja odštete protiv Gatesa i drugih.

Kako je izvijestio  The Defender, još jedan slučaj,  Yadav protiv Maharashtre, također pred Visokim sudom u Bombaju, podnijela je krajem 2021. majka preminule osobe, Shri Hitesh Kadve, koja je “nevoljno” cijepljena 29. rujna 2021. i preminuo je istog dana zbog nuspojave cjepiva Covishield.

Obitelj preminulog također traži odštetu protiv indijskih tijela i dužnosnika za javno zdravstvo, Poonawalle i Billa Gatesa, koji se u pritužbi nazivaju “mostermindom” i “stalnim počiniteljem masovnih ubojstava cijepljenjem u zavjeri s vladinim dužnosnicima”.

Indijska odvjetnička komora — neformalna skupina indijskih odvjetnika (Odvjetničko vijeće Indije službena je indijska odvjetnička komora) — navodi nekoliko drugih  nedavnih pravnih događaja koji od indijske vlade i službenika za javno zdravstvo zahtijevaju da odgovore na tvrdnje u vezi sa smrtnim slučajevima koji su navodno bili posljedica cjepiva protiv COVID-19. .

Na primjer, indijski Vrhovni sud je 29. kolovoza  izdao obavijest  središnjoj vladi zemlje, tražeći odgovor u slučaju dvoje djece za koje se tvrdi da su umrla od posljedica štetnih učinaka cjepiva.

Dana 10. kolovoza, visoki sud  indijske države Kerala naredio  je indijskoj vladi da odmah razvije smjernice za izdavanje naknade žrtvama ozljeda i nuspojava cjepiva, pri čemu je vlada rekla sudu da su takve politike trenutno u postupku. proces formuliranja.

Ranije ove godine, Visoki sud u Kerali zatražio je odgovor od indijske vlade u slučaju  19-godišnjakinje koja je umrla  navodno od posljedica cjepiva.

Indijski liječnici predvode inicijativu za proglašenje ‘međunarodne medicinske krize’ zbog ozljeda od cjepiva i smrti

Dok se tužbe probijaju kroz indijske sudove, grupa indijskih liječnika predvodi inicijativu za privlačenje pozornosti na ozljede i smrti povezane s cjepivom protiv COVID-19.

Više od 400 liječnika i medicinskih stručnjaka iz 34 zemlje održalo je 10. rujna konferenciju za novinare tijekom koje su proglasili međunarodnu medicinsku krizu koja proizlazi iz “bolesti i smrti povezanih s ‘COVID-19 cjepivima’.”

Deklaracija, koja  je izašla od  zabrinutih liječnika i medicinskih stručnjaka u Indiji, iznosi osam “hitnih” zahtjeva, uključujući poziv na trenutni prekid cijepljenja protiv COVID-19 i istrage svih smrtnih slučajeva koji uključuju prethodno zdrave osobe.

Serum Institute of India nije  samo najveći svjetski proizvođač cjepiva po broju proizvedenih i prodanih doza, već također proizvodi  više od polovice svjetskih cjepiva koja se daju bebama.

BMGF se prethodno obvezao, u lipnju 2020., na  uvjetno financiranje od 150 milijuna dolara  za Serum Institute, koji je također primio  bespovratna sredstva od 4 milijuna dolara  od BMGF-a u listopadu 2020. godine, za potporu istraživanju i razvoju kao dijelu odgovora na COVID-19.

U kolovozu 2020. Serum Institute, u partnerstvu s BMGF-om i GAVI-The Vaccine Alliance, pristao je  proizvesti do 100 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

U objavi na svom službenom blogu u prosincu 2020.  Gates je napisao da je njegova zaklada  “preuzela dio financijskog rizika” za cjepivo, tako da ako cjepivo Oxford-AstraZeneca ne bude odobreno, Institut za serum “neće morati podnijeti puni gubitak.”

Izvršni direktor Seruma Poonawalla prethodno je pozvao na zaštitu od tužbi  koje navode ozljede od cjepiva protiv COVID-19.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp