Von der Leyen gura Europu u potpuni krah i poručuje: Solidarnost s Ukrajinom bit će nepokolebljiva

Von der Leyen gura Europu u potpuni krah i poručuje: Solidarnost s Ukrajinom bit će nepokolebljiva

Prema riječima predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, Sjedinjene Države mogu biti mirne jer ​ukidanja sankcija EU-a prema Rusiji nema ni na vidiku, već će EU poslati novih milijardu eura poreznih obveznika, kao oblik nove pomoći Ukrajini”. Ne želim ostaviti nikakvu sumnju da će sankcije biti trajne“, rekla je Njemica tijekom svog govora o stanju Europske unije u Strasbourgu.

Von der Leyen je bila uvjerena da se Ukrajina može nositi s Rusijom. Ruski predsjednik Vladimir “Putin će pasti, Ukrajina i Europa će trijumfirati “, rekla je u Europskom parlamentu. Rekla je da su sankcije EU-a protiv Rusije najoštrije sankcije koje je svijet ikada vidio. “Ovo je cijena Putinovog traga smrti i uništenja.”

U znak podrške Ukrajini, von der Leyen planira ponovno putovati u Ukrajinu. Ona će iduće srijede otputovati u Kijev na razgovore s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekla je njemačka političarka u Strasbourgu. Rekla je da je potrebno težiti pristupu Ukrajine jedinstvenom europskom tržištu i obrnuto. Istodobno je Ukrajini obećala hitnu pomoć od 100 milijuna eura za obnovu škola.

Više isporuka oružja Kijevu

„Naše unutarnje tržište jedna je od najvećih europskih priča o uspjehu. Sada je vrijeme da to postane priča o uspjehu i za naše ukrajinske prijatelje”, rekla je von der Leyen. Supruga Zelenskog Olena Selenska također je bila prisutna na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Dočekana je velikim pljeskom i toplim riječima. Von der Leyen je zahvalila Selenskoj na trudu. Ona je svom narodu dala glas u ruskom agresorskom ratu i nadu za cijeli svijet, rekla je von der Leyen obraćajući se Selenskoj. Von der Leyen i druge političarke nosile su žuto-plavu odjeću koja podsjeća na ukrajinsku nacionalnu zastavu u znak solidarnosti.

To bi bilo treće putovanje von der Leyen u Ukrajinu otkako je zaratila s Rusijom 24. veljače. U travnju je posjetila kijevsko predgrađe Butya, gdje su navodni ratni zločini nedavno izašli u javnost. U lipnju je u Kijevu razgovarala sa Zelenskim i premijerom Denysom Shmyhalom o neriješenim točkama ukrajinskog zahtjeva za članstvo. U međuvremenu je 27 država članica EU-a dodijelilo Ukrajini status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Također je rekla da je Europa na strani Ukrajine od prvog dana i da će tako biti i dugoročno. Pomogla je zemlji oružjem, financijskom pomoći i prihvatom izbjeglica, rekla je. ” Do danas je Team Europe osigurao više od 19 milijardi eura financijske potpore”, rekla je von der Leyen. Ovo ne uključuje vojnu potporu.

“Rat protiv naše opskrbe energijom”

Međutim, u pozadini rata u Ukrajini, građani Europske unije moraju se suočiti s teškom budućnošću, rekla je. “Nadolazeći mjeseci neće biti laki”, rekla je von der Leyen. “Ni za obitelji, kojima je teško spajati kraj s krajem, ni za kompanije, koje moraju donositi teške odluke o budućnosti.”

Dodala je da su ulozi veliki ne samo za Ukrajinu, već i za Europu i cijeli svijet. “Bit ćemo stavljeni na test”, rekla je von der Leyen. Ruski rat nije samo rat protiv Ukrajine, rekla je. “Ovo je rat protiv naše opskrbe energijom, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrijednosti i rat protiv naše budućnosti.” Autokratija se bori protiv demokracije, rekla je. Rekla je da čvrsto vjeruje da će hrabrošću i solidarnošću ruski predsjednik Putin biti svrgnut i da će Europa na kraju pobijediti.

Izjava Von der Leyen temelji se na govoru o stanju nacije, koji se smatra jednim od najvažnijih govora američkog predsjednika. Nakon govora von der Leyen predviđena je rasprava s europarlamentarcima. Ovo je treći govor ove prirode za von der Leyen. Nijemica je predsednica Europske komisije od 1. prosinca 2019.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp