Predsjednik Zelenskij obišao oslobođene gradove, ruski raketni udar izazvao poplavu


Predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarao je jučer sa stanovnicima ponovno osvojenih područja na sjeveroistoku zemlje o njihovim iskustvima pod ruskom vlašću, dok su se stanovnici u središnjoj Ukrajini borili za očuvanje vodovodnog sustava oštećenog u raketnom napadu.

Krivij Rih, najveći grad u središnjoj Ukrajini, koji je prije rata brojao oko 650 tisuća stanovnika, pogodilo je u srijedu 8 krstarećih raketa, kazali su ukrajinski dužnosnici.

”Uništeno je vodocrpilište. Rijeka je probila branu i izlila se iz korita. Stambene zgrade su samo nekoliko metara udaljene od rijeke”, objavila je na Twitteru zastupnica u ukrajinskom parlamentu Inna Sovsun

Raketni udari pogodili su branu akumulacije Karačunov, izjavio je  Predsjednik Zelenskij u videu objavljenom u četvrtak rano ujutro. Vodovodni sustav nije bio objekt od vojne važnosti, stotine tisuća civila svakodnevno ovise o njemu, dodao je.

Videoporuka ukrajinskog predsjednika objavljena je nakon njegovog povratka u Kijev, kamo je stigao iz regije Harkiv, te ubrzo nakon što je iz njegovog ureda objavljena vijest o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao predsjednikov automobil.

”Liječnik je pregledao predsjednika, nema težih ozljeda”, izjavio je  glasnogovornik Serhij Nikiforov na Facebook stranici.

Ruske snage doživjele su iznenađujući preokret u posljednjih mjesec dana, u kojem su ukrajinske trupe izvele brzi oklopni napad u regiji Harkiv, čime su prisilile ruske vojnike na žurno povlačenje.

Predsjednik Zelenskij jučer je posjetio grad Izjum, koji je do prije četiri dana bio rusko glavno logističko središte u regiji, gdje je promatrao podizanje ukrajinske zastave ispred razrušene zgrade gradske vijećnice. prikupljaju dokaze o ubojstvima, mučenjima i otmicama ljudi koje su počinili okupatori”, rekao je predsjednik Ukrajine u svom obraćanju.

Na glavnoj prometnici nijedna zgrada nije ostala neoštećena: mesnice, ljekarne, prodavaonica cipela i kozmetički salon zasuti su šrapnelima.

Zelenskij je uručio medalje vojnicima koji su oslobodili područje grada Balakliije u istočnom dijelu zemlje, još jednog grada koji je vraćen u ukrajinske ruke. Građani i policija istog grada kazali su da su mnogi civili ubijeni u mjesecima ruske okupacije grada.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izvijestio je na Twitteru o napadima na Krivij Rih.

”Nakon što su poraženi od ukrajinskih vojnika na bojnom polju, ruske kukavice sada ratuju protiv naših civila i osnovne infrastrukture. Rusija je teroristička država i takvom mora biti obilježena”, zaključio je ministar Kuleba.

Na istom tragu su američki senatori iz Demokratske i Republikanske stranke predstavili zakon kojim bi se Rusija označila kao država sponzor terorizma. No, zakonu se protivi administracija Predsjednika Joea Bidena.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp