Predsjednik Zelenskij obišao oslobođene gradove, ruski raketni udar izazvao poplavu

Predsjednik Zelenskij obišao oslobođene gradove, ruski raketni udar izazvao poplavu

Predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarao je jučer sa stanovnicima ponovno osvojenih područja na sjeveroistoku zemlje o njihovim iskustvima pod ruskom vlašću, dok su se stanovnici u središnjoj Ukrajini borili za očuvanje vodovodnog sustava oštećenog u raketnom napadu.

Krivij Rih, najveći grad u središnjoj Ukrajini, koji je prije rata brojao oko 650 tisuća stanovnika, pogodilo je u srijedu 8 krstarećih raketa, kazali su ukrajinski dužnosnici.

”Uništeno je vodocrpilište. Rijeka je probila branu i izlila se iz korita. Stambene zgrade su samo nekoliko metara udaljene od rijeke”, objavila je na Twitteru zastupnica u ukrajinskom parlamentu Inna Sovsun

Raketni udari pogodili su branu akumulacije Karačunov, izjavio je  Predsjednik Zelenskij u videu objavljenom u četvrtak rano ujutro. Vodovodni sustav nije bio objekt od vojne važnosti, stotine tisuća civila svakodnevno ovise o njemu, dodao je.

Videoporuka ukrajinskog predsjednika objavljena je nakon njegovog povratka u Kijev, kamo je stigao iz regije Harkiv, te ubrzo nakon što je iz njegovog ureda objavljena vijest o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao predsjednikov automobil.

”Liječnik je pregledao predsjednika, nema težih ozljeda”, izjavio je  glasnogovornik Serhij Nikiforov na Facebook stranici.

Ruske snage doživjele su iznenađujući preokret u posljednjih mjesec dana, u kojem su ukrajinske trupe izvele brzi oklopni napad u regiji Harkiv, čime su prisilile ruske vojnike na žurno povlačenje.

Predsjednik Zelenskij jučer je posjetio grad Izjum, koji je do prije četiri dana bio rusko glavno logističko središte u regiji, gdje je promatrao podizanje ukrajinske zastave ispred razrušene zgrade gradske vijećnice. prikupljaju dokaze o ubojstvima, mučenjima i otmicama ljudi koje su počinili okupatori”, rekao je predsjednik Ukrajine u svom obraćanju.

Na glavnoj prometnici nijedna zgrada nije ostala neoštećena: mesnice, ljekarne, prodavaonica cipela i kozmetički salon zasuti su šrapnelima.

Zelenskij je uručio medalje vojnicima koji su oslobodili područje grada Balakliije u istočnom dijelu zemlje, još jednog grada koji je vraćen u ukrajinske ruke. Građani i policija istog grada kazali su da su mnogi civili ubijeni u mjesecima ruske okupacije grada.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izvijestio je na Twitteru o napadima na Krivij Rih.

”Nakon što su poraženi od ukrajinskih vojnika na bojnom polju, ruske kukavice sada ratuju protiv naših civila i osnovne infrastrukture. Rusija je teroristička država i takvom mora biti obilježena”, zaključio je ministar Kuleba.

Na istom tragu su američki senatori iz Demokratske i Republikanske stranke predstavili zakon kojim bi se Rusija označila kao država sponzor terorizma. No, zakonu se protivi administracija Predsjednika Joea Bidena.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp