Izvješće CIA-e o mučenju zatvorenika ostaje tajna zbog nacionalne sigurnosti


Američki savezni sudac presudio je da će opsežno izvješće Kongresa o CIA-inom programu mučenja u ratu protiv terorizma ostati tajno, tvrdeći da javnost nema pravo pristupa kontroverznom dokumentu čije su dijelove već pustili u javnost 2014. godine. 

U jučerašnjhoj odluci, sutkinja D.C. Beryl Howell rekla je da se izvješće “ne može kvalificirati kao javni zapis koji podliježe pravu javnog pristupa prema običajnom pravu” jer je prethodni slučaj zaključio da je to “kongresni zapis” i stoga se ne može dobiti.

“Izvješće sadrži visoko povjerljive podatke o CIA-inim politikama i postupcima pritvaranja i ispitivanja koji bi ugrozili nacionalnu sigurnost ako budu pušteni, daleko nadmašujući interes javnosti za otkrivanjem”, napisala je sutkinja u svom mišljenju.

Poznati novinar Sean Musgrave tužio se zbog dokumenta, iznoseći argument “svog prava na informaciju” sličan onima koji su izneseni u parnici u vezi s FOIA, ali je njegov slučaj na kraju odbačen. Novinarov odvjetnik Kel McClanahan obećao je žalbu na odluku.

Izvješće Senata na 6700 stranica detaljno opisuje CIA-ine tajne programe pritvaranja i mučenja pokrenute nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, tijekom kojih su bezbrojni strani osumnjičenici odvedeni u tajne zatvore na “tajna mjesta” u inozemstvu i podvrgnuti ekstremnim, često barbarskim, ispitivanjima. Nekoliko od tih slučajeva rezultiralo je službenim optužbama, od kojih su mnoge očito bile zadržane prema nahođenju agencije, daleko izvan dosega američkog kaznenopravnog sustava ili međunarodnog ratnog prava.

Deklasificirani sažetak dokumenta koji je 2014. objavila demokratska senatorka Dianne Feinstein iznio je 20 glavnih nalaza, uključujući da su metode CIA-e rijetko davale korisne obavještajne podatke, da je opetovano lagala o učinkovitosti tih metoda i da su ispitivanja agencije bila mnogo nasilnija nego što su obavještajni službenici ikada prenijeli zastupnicima. Neke od takozvanih tehnika ‘pojačanog ispitivanja’ razvili su stručnjaci psiholozi kako bi maksimalno povećali patnju nanesenu osumnjičenicima, navodi se u sažetku, u kojem se također zaključuje da je režim mučenja ukaljao američki ugled u svijetu.

Senatorica Feinstein je izjavila da, iako se slaže s nekim aspektima odluke, “također nastavlja vjerovati da bi potpuno izvješće o mučenju – s odgovarajućim redakcijama – trebalo objaviti u nekom trenutku.

“Primjena mučenja od strane američke vlade bila je tamna mrlja u našoj povijesti koja se nikada ne smije ponoviti. Moramo nastaviti učiti na svojim pogreškama, a to znači da ćemo na kraju objaviti izvješće o mučenju u odgovarajuće vrijeme”, zaključila je senatorica Feinstein, objavili su američki mediji.

Iako će opsežno izvješće za sada ostati klasificirano, bivši predsjednik Barack Obama stavio je dokument u svoje predsjedničke zapise prije nego što je napustio Bijelu kuću, što znači da je kopija sada sačuvana u Nacionalnim arhivima i mogla bi biti deklasificirana u dijelovima počevši od 2029. godine.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp