Kukavičko pravosuđe nastavlja maltretirati Marka Franciškovića, produžili mu pritvor na još mjesec dana

Kukavičko hrvatsko pravosuđe po nalogu vladajuće stranke, nastavlja provoditi teror nad Markom Franciškovićem i sasvim neopravdano i bez ikakvih konkretnih dokaza, produžuju mu pritvor na dodatnih mjesec dana. 

No za razliku  od prošlog ročišta, kada je Markovih prijatelja zbog ljepšeg vremena bilo više te kada su uspjeli ući u dvorište suda, sada su nažalost bili prisiljeni protestirati na ulici. Ovaj put zbog straha koji su posljednji puta unijeli u korumpirani pravosuđe, bilo je i znatno više policije, uključujući i pripadnike interventne i specijalne policije.

Prosvjednici su povremeno vikali, skandirali te bubnjali, a neki od njih su i privedeni kako bi sustav mogao pokazati svoju prividnu moć.

A što se tiče pravnog dijela te priče, optužnica nije potvrđena jer obrana traži izdvajanje nekih dokaza, za koje je opće poznato da su nezakoniti kao i samo Markovo pritvaranje. No  korumpirano tužiteljstvo smatra da je riječ o zakonitim dokazima, a optužnom vijeću dostavilo je i neke nove dokaze. Stoga će  Daniela Kustec, predsjednica optužnog vijeća o (ne)zakonitosti dokaza odlučiti na ročištu u listopadu.

No što god ona odlučila, optužnica vjerojatno ni tada neće biti potvrđena, jer će nezadovoljna strana imati pravo žalbe na tu odluku. Zvonimir Hodak, Odvjetnik Marka Franciškovića, tražio je da se  Franciškoviću ukine istražni zatvor u kojem je od uhićenja, no sud je zahtjev odbio. Franciškoviću je tako produljen istražni zatvor koji mu je određen zbog opasnosti od „ponavljanje djela“, a tu odluku komentirao je Hodak.


Sve u svemu ovo je jedna pravna lakrdija jer mi već godinu dana dolazimo na ova optužna vijeća i godinu dana ne možemo uvjeriti nikoga da moj branjenik nije to počinio. Danas smo u spis predali izvatke iz njegovih govora u Zadru i Zagrebu gdje on ljude moli za mir. Sve u suprotnosti s ovim što mu se stavlja na  teret, no kao da govorim zidovima. Ne postoji niti jedan jedini pravno relevantni dokaz protiv njega – kazao je Hodak.

Hodak opravdano tvrdi da se od Franciškovića uporno radi narodni neprijatelj, pa ga se povezuje s nedavno uhićenim maloljetnikom koji je osumnjičen za pripremu za terorizam.

„Moj klijent njega ne poznaje, a je li taj maloljetnik nešto učinio ili nije, tužiteljstvo tek treba dokazati – kazao je Hodak, dodavši  i “da su prosvjede pred HDZ-om organizirali ljevičari a ne HDZ ili desničari što se opet njemu (Franciškoviću) stavlja na  teret”. Vlasta Tomašković, zamjenica  ŽDO pak je kazala da je obrana tražila i da nisu ukinute ni mjere opreza ostalim optuženicima, koji imaju zabrana korištenja s Internetom, a Natku Kovačeviću je zabranjen i odlazak na prosvjede.

Prema optužnici,  Francišković se sasvim neopravdano tereti da je od 13. studenoga 2021. do 1. prosinca prošle godine u više gradova istupao na javnim prosvjedima održanima nakon velikog  prosvjeda protiv COVID-19 u studenom 2021. godine. Te tvrde kako je s tih prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane Republike Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Natko Kovačević je pak optužen da je 28. studenog 2021. s Markom Franciškovićem sudjelovao na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja, no priči o bilo kakvom nasilju naravno nema niti na jednoj od snimaka koje je tužilaštvo uzelo kao ključne dokaze. Franciškovića se još i neopravdano tereti i da je djela za koja je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru, jer je njegova supruga snimala telefonske razgovore s njime u kojima je on pričao o uvjetima u kojima ga drže u Remetincu i potom objavljivala na YouTubeu kako bi javnost mogla saznati što se događa iza zatvorenih vrata i na koji način sustav postupa s ljudima kojih se izuzetno boji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp