Roboti za dostavu hrane već dostavljaju hranu


Detroit — kanadski dobavljač automobila Magna International Inc. lansirao je autonomno, električno dostavno vozilo, rečeno je u srijedu na sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila.

Jedan od takvih robota već naveliko radi za pizzeriju u Detroitu od ožujka, priopćila je ova tvrtka.“Ovo su vrlo uzbudljiva vremena”, rekao je Matteo Del Sorbo, izvršni potpredsjednik Magna Internationala i globalni čelnik ogranka tvrtke Magna New Mobility, tijekom konferencije za novinare. “Svjedoci smo najveće promjene u automobilskoj industriji od prelaska s konja na automobile.

Del Sorbo je rekao da je tvrtka razvila vozilo u svom sjedištu u SAD-u i da je model dostavljao pizze i drugu hranu za Brooklyn Pizzu u Birminghamu. Rekao je da je robot kupcima dostavio stotine pizza.

Rekao je da su vijesti od srijede o robotu za dostavu uslijedile nakon nekoliko najava koje je nedavno objavila tvrtka Aurora, Ontario, Kanada. Jedan je Magnino ulaganje od 77 milijuna dolara u tvrtku Iul u Indiji koja proizvodi električna vozila na dva kotača. Drugo je Magnino partnerstvo s proizvođačem autonomnih robota Cartkenom sa sjedištem u Oaklandu u Kaliforniji za izradu robota za dostavu. Potražnja za njima iz dana u dan raste jer će smanjiti troškove dostave.

A, kako su ih do sada ljudi prihvatili? Vlasnik pizzerije u Brooklynu Sam Abdelfatah rekao je da su povratne informacije njegovih kupaca o robotu za dostavu isključivo pozitivne. “To je nova stvar na tržištu i kupci vole vidjeti ovakve nove stvari”, rekao je. “Oni vole vidjeti lokalnu tvrtku koja koristi novu tehnologiju poput ove.” Abdelfatah je rekao da robot nije imao problema s dostavom. „Jedino na što može naletjeti su vozači na cesti koji ga pokušavaju slikati.

Rekao je da vrijeme u Michiganu dosad nije predstavljalo problem jer njegova trgovina koristi robota tek od ožujka. Dužnosnici tvrtke rekli su da je stroj za sada namijenjen za toplije mjesece, ali je dugoročni cilj da bude u stanju raditi u svim vremenskim uvjetima.

Rekao je da tvrtka koristi samo jednog robota za dostavu, ali se nada da će ih dodati još. Pizzerija koristi svog robota za pojedinačne dostave kupcima, ali postoji i mogućnost višestrukih isporuka, rekao je vlasnik pizzerije.

Del Sorbo je rekao da je cilj ove tehnologije smanjiti emisije ugljika i troškove dostave robe kupcima. Magnina tehnologija u robotu uključuje sustav autonomne vožnje koji koristi kamere, radar i LiDAR, priopćila je tvrtka. Uređaj može voziti do 20 mph na javnim ulicama.

Del Sorbo je rekao da je tvrtka to željela objaviti u srijedu na sajmu automobila jer “Magna ima duboke korijene ovdje u Detroitu”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp