Šokantno! Njemačka iduće godine očekuje poskupljenje struje od 60 posto

Šokantno! Njemačka iduće godine očekuje poskupljenje struje od 60 posto

Komunalna poduzeća za opskrbu električnom energijom u Njemačkoj očekuju snažan porast cijena električne energije u sljedećoj godini, objavili su danas njemački mediji, a procjene su da bi cijena mogla narasti za oko 60 posto. “Sljedeće godine očekujemo porast cijena električne energije od prosječno 60 posto”, rekao je glasnogovornik Saveza komunalnih poduzeća Njemačke .

Trenutno cijene električne energije rastu sporije od cijena plina, koji je u međuvremenu već poskupio između 30 i 60 posto u usporedbi s razdobljem uoči rata u Ukrajini, ovisno o ponuđaču.

Cijene električne energije, prema mišljenju ministra gospodarstva i energetske opskrbe Roberta Habecka mogle bi se čak i udvostručiti ako vlada ne intervenira na tržištu i ne ograniči marže energetskih kompanija. “Ako ne poduzmemo odlučne korake i odmah ne reformiramo tržište električnom energijom, cijene bi se mogle udvostručiti”, izjavio je ministar Habeck.

Unutar savezne vlade se trenutno raspravlja o mogućoj “kočnici” za cijene električne energije. Habeck računa s tim da bi se situacija od sredine 2023. godine mogla normalizirati. Za uvođenje gornje granice cijene električne energije za domaćinstva i manje poduzetnike se zalaže i kancelar Olaf Scholz .

Kancelar Scholz je najavio dogovor o ovom pitanju tijekom mjeseca listopada. Prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa ARD, 40 posto ispitanih strahuje da račune za struju i plin u budućnosti neće moći podmiriti ili će moći “samo s velikim poteškoćama”.


Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp