Direktorica CDC-a priznala da je agencija dala lažne informacije o praćenju sigurnosti cjepiva protiv Covid-a

Direktorica CDC-a priznala da je agencija dala lažne informacije o praćenju sigurnosti cjepiva protiv Covid-a

Direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky, prvi je put javno priznala da su svjesno javnosti dali lažne informacije o svom praćenju sigurnosti cjepiva protiv COVID-19.

Dr. Rochelle Walensky, ravnateljica agencije, rekla je u pismu objavljenom 12. rujna da CDC uopće nije analizirao određene vrste izvješća o štetnim događajima 2021. godine, unatoč tome što je agencija prethodno rekla da je to počela činiti u veljači iste godine.


“CDC je proveo PRR analizu između 25. ožujka 2022. do 31. srpnja 2022.”, rekla je Walensky. “CDC se također nedavno obratio prethodnoj izjavi datoj Epoch Timesu kako bi pojasnio da se PRR nisu provodili između 26. veljače 2021. i 30. rujna 2021..”


Walenskyjeva agencija obećala je u nekoliko dokumenata, počevši od početka 2021., da će izvršiti vrstu analize pod nazivom Proporcionalni omjer izvješćivanja (PRR) o izvješćima podnesenim Sustavu za prijavu nuspojava cjepiva, u čijem upravljanju pomaže.


Ali agencija je u lipnju rekla da nije izvršila PRR. Također je rečeno da je njihovo izvođenje “izvan djelokruga agencije”. Suočen s tom kontradikcijom, dr. John Su, službenik CDC-a, rekao je za Epoch Times  u srpnju da je agencija počela provoditi PRR-ove u veljači 2021. i “nastavlja to činiti do danas”.


Ali samo nekoliko tjedana kasnije, CDC je rekao da Su nije bio u pravu.

“CDC je provodio PRR od 25. ožujka 2022. do 31. srpnja 2022.”, rekla je glasnogovornica za Epoch Times u kolovozu.


Novo pismo Walensky, od 2. rujna i poslano 6. rujna senatoru Ronu Johnsonu (R-Wis), pokazuje da je Walensky svjesna da je njezina agencija dala lažne informacije.

‘Nema opravdanja’

U pismu Walensky nije bilo objašnjenja zašto se to dogodilo.

U pismu je “nedostajalo opravdanje zašto je CDC izvodio PRRS tijekom određenih razdoblja, a ne u nekim”, Johnson je inače najviši republikanac u Pododboru za istrage u Senatu za domovinsku sigurnost i vladina pitanja.

“Također niste dali nikakvo objašnjenje zašto je tvrdnja dr. Sua … u potpunosti proturječna [početnom] odgovoru CDC-a … kao ni vašem odgovoru meni od 6. rujna 2022.”, dodao je.


Tražio je odgovore od CDC-a o situaciji, uključujući zašto CDC nije proveo PRR do ožujka i zašto je agencija dezinformirala javnost kada je rekla da PRR nije proveden.


CDC i Walensky nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. “Niti u jednom trenutku zaposlenici CDC-a nisu namjerno dali lažne informacije”, rekao je glasnogovornik CDC-a za Epoch Times putem e-pošte u kolovozu kada je ispravljao prethodne odgovore agencije.


Glasnogovornik je tvrdio da su lažne informacije dane jer je CDC mislio da The Epoch Times i Children’s Health Defense, koji su dobili prvi odgovor, pitaju o drugoj vrsti analize koja se zove Empirijsko Bayesovo rudarenje podataka. Ali i The Epoch Times i Children’s Health Defense su u svojim upitima posebno naveli PRR-ove.


Opozicija opstrukcijom

CDC još uvijek nije dostavio rezultate PRR-ova koji su obavljeni Epoch Timesu. Također ih nije dao Johnsonu. Uprava za hranu i lijekove, koja je provela empirijsko Bayesovo rudarenje podataka o izvješćima Sustava za prijavu nuspojava cjepiva, nedavno je odbila dati bilo koji rezultat Epoch Timesu.

Walensky je u novom pismu naveo da je empirijsko Bayesovo rudarenje podataka pouzdanije i da su rezultati PRR-a “općenito u skladu s EB rudarenjem podataka, ne otkrivajući nikakve dodatne neočekivane sigurnosne signale.”

“Međutim, zbog vašeg propusta da Kongresu i američkom narodu date te analize, javnost ne može potvrditi vašu tvrdnju”, rekao je Johnson. Dodao je da je “sveukupni nedostatak transparentnosti CDC-a neprihvatljiv, posebno u svjetlu CDC-ovih nedosljednih izjava o ovom pitanju.”

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp