Energetska kriza sve više uzima maha: Za nekoliko dana Eiffelov toranj ostaje u mraku

Energetska kriza sve više uzima maha: Za nekoliko dana Eiffelov toranj ostaje u mraku

Posjetitelji Pariza ove jeseni bit će razočarani jer će se svjetla Eiffelovog tornja ugasiti radi uštede energije, usred najgore energetske krize koja je pogodila Europu u gotovo pola stoljeća.

Toranj je jedan od brojnih gradskih spomenika i vladinih zgrada koje će se zamračiti u ranim večernjim satima u glavnom gradu Francuske.

Grad planira ugasiti vanjska svjetla na svim vladinim zgradama i spomenicima od 22 sata, ali će javna rasvjeta ostati uključena iz sigurnosnih razloga.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo objavila je 13. rujna da grad planira smanjiti potrošnju energije za 10 posto kako bi uštedio električnu energiju tijekom zime i ublažio utjecaj rastućih troškova za oko 10 milijuna dolara.

“Svjetlo se gasi od 22 sata u svim općinskim zgradama, poput Vijećnice ili ureda. Kako bi se održala sigurnost Parižana, javna rasvjeta je ostala upaljena. Osvjetljenje Eiffelovog tornja sada će prestati u 23:45″, rekao je Hidalgo.

Počevši od 21. rujna, noćni osvijetljeni prikaz Eiffelovog tornja, koji svake godine posjećuju milijuni posjetitelja Pariza, bit će isključen u 23:45, nakon što završi radno vrijeme za posjete.

Posebna rasvjeta u večernjim satima troši 4 posto godišnjih energetskih troškova spomenika, navodi se na web stranici.

Hidalgo je zatražio od nacionalne vlade da prilagodi rasvjetu na drugim spomenicima u Parizu, poput Panteona i Slavoluka pobjede.

“Grad mora biti primjer”, rekao je Hidalgo za Liberation. “Pariz će biti na čelu akcije.

Prema gradskoj web stranici, ako se potrošnja energije smanji na razinu iz 2004. godine, porast cijena energije koštao bi Pariz dodatnih 30-34 milijuna eura (otprilike 31-36 milijuna dolara) ove godine.


Grad će također smanjiti temperaturu u javnim zgradama za 1,8 stupnjeva Celzijevih, na 18 stupnjeva, isključujući one koje služe ranjivim skupinama, poput vrtića i domova za starije osobe.

Grijanje državnih zgrada, osim socijalnih, bit će odgođeno do početka studenoga, dok će gradski bazeni biti koji stupanj hladniji.

Isključivat će se topla voda u upravnim i drugim javnim zgradama, osim onih u kojima se nalazi isto osjetljiva populacija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp