Hillary Clinton optužila guvernera Rona DeSantisa za trgovinu ljudima

Hillary Clinton optužila guvernera Rona DeSantisa za trgovinu ljudima

Dvaput neuspješna predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton optužila je guvernera Floride Rona DeSantisa za “trgovinu ljudima” nakon što je u srijedu poslao dva zrakoplova puna ilegalnih stranaca u elitnu liberalnu enklavu Martha’s Vineyard. O svemu ovome svoje je nezadovoljstvo kako smo izvijestili izrazio i Barack Obama odbivši pružiti migrantima gostoprimstvo na svom luksuznom imanju.

Hillary Clinton i druge ‘bijele liberalne elite’ bile su potaknute na reakciju radi 50 ilegalaca koji su dovedeni u Martha’s Vineyard. Najprije su bogataši željeli migrante u zemlji, kako bi im potom zasmetala njihova blizina. U petak – manje od 36 sati kasnije – otok Martha’s Vineyard koji je poznato utočište bogataša deportirao je ilegalne strance u autobusima i odveo ih u Joint Base Cape Cod, vojni kompleks gdje će im biti pruženo sklonište i humanitarna pomoć.


Zvona crkve svetog Andrije u Edgartownu u 10 sati počela su zvoniti kada se oko 50 uglavnom venezuelanskih migranata ukrcalo u autobuse Vineyard Transit Authority koji su ih odvezli do trajekta, a zatim do vojnog objekta na Cape Codu.

U priopćenju za tisak, guverner Charlie Baker rekao je da će migrantima koji su nenajavljeno stigli zrakoplovom u srijedu u Martha’s Vineyard biti pruženo sklonište i humanitarna podrška u Joint Base Cape Cod.

Agencija za upravljanje hitnim situacijama Massachusettsa (MEMA) koordinirala je napore među državnim i lokalnim dužnosnicima kako bi osigurala pristup hrani, skloništu i osnovnim uslugama za migrante, uključujući sedmero djece. Guverner je rekao da će aktivirati do 125 pripadnika Nacionalne garde Massachusettsa kao dio ove pomoći.

Migranti su proveli dvije noći u privremenom skloništu u crkvi svetog Andrije dok su državni i lokalni dužnosnici razmišljali o dugoročnijem humanitarnom odgovoru.

Zajednička baza Cape Cod pokriva 22.000 hektara u okrugu Barnstable i uključuje bazu Camp Edwards i zračnih snaga Otis. Prethodno ga je MEMA odredila kao hitno sklonište. 

Prema priopćenju guvernera, smještaj će biti u prostorima u stilu spavaonica u JBCC-u, s odvojenim prostorima za smještaj pojedinaca i obitelji. Obitelji se neće razdvajati.

“Kao dio procesa planiranja za hitne slučajeve u bilo kojoj situaciji, državni dužnosnici primjenjuju ‘zaokruženi’ pristup uslugama koji uključuje smještaj, odjeću i higijenske potrepštine, prehranu, procjenu potreba i pristup uslugama zdravstvene zaštite, mentalnog zdravlja i kriznog savjetovanja. Sve usluge bit će dostupne na materinjem jeziku primatelja putem prevoditelja”, stoji u priopćenju za javnost.

Ured guvernera također je rekao da Joint Base Cape Cod nije logistički u mogućnosti prihvatiti donacije bilo koje vrste i da će MEMA uspostaviti proces za prihvaćanje donacija pomoći.

U petak su tri VTA autobusa krenula iz crkve sv. Andrije prema trajektu Steamship Authority u 11:05 iz Vineyard Havena za Woods Hole. Dva civilna vozila su se udaljila ranije ujutro, s planiranim zaustavljanjem kod zubara prije nastavka do trajekta.

Četiri imigracijska odvjetnika, koja su stigla u Edgartown u četvrtak poslijepodne, pridružila su se migrantima u autobusima.

Neki su se u autobuse ukrcali noseći nove ruksake, posteljinu, odjeću, pa čak i plišane igračke i nogometne lopte koje su osigurali članovi otočke zajednice. Ljubaznošću Martha’s Vineyard Community Services, migranti su u petak ujutro primili donaciju od 30 mobitela.

Na odlasku su mnogi izrazili zahvalnost za dobrodošlicu u Martha’s Vineyard, neki su nosili majice Go Vineyarders, Harpoon the Whalers koje im je poklonila regionalna srednja škola.

“Ljudi su ovdje vrlo dobri ljudi”, rekao je Élio na španjolskom. “Bilo je to lijepo iznenađenje. To inače ne vidite kao imigrant. Ali svi su bili tako uslužni i ljubazni. Ne znam što će se dogoditi, ali ovdje je sve bilo dobro. Sve je bilo dobro.”

U Vineyard Havenu grupa se ukrcala na trajekt Steamship Authority M/V Governor. Nakon što je brod krenuo, mnogi su se okupili do ograde kako bi uživali u pogledu i malo svježeg zraka između putovanja autobusom. 

“Jako je zabavno, jako lijepo,”, rekla je migrantica Leticía o putovanju. “Nikad prije nisam bila na ovakvom brodu.”

Leticía je ostavila svoju obitelj u Venezueli u potrazi za prilikama za posao, rekla je.

“Cijela ova situacija bila je vrlo neizvjesna”, rekla je. “Nismo znali kamo idemo. Nadamo se da ćemo kad stignemo na kopno pronaći smještaj i posao. Bila sam u kontaktu sa svojom obitelji u Venezueli i svi su jako zabrinuti za mene. Imam datum useljeničkog suda koji pokušavam odgoditi, ali ne znam kada će biti. Sve je to vrlo uznemirujuće.”

Navodno samo Joe Biden može voziti ilegalne migrante diljem zemlje usred noći. “Trgovinom ljudima” smatra se samo kada republikanac autobusima prevozi ilegalce u druge države.

Hillary Clinton pojavila se sa svojom izjavom u javnosti kako bi otvoreno napala guvernera Floride Rona DeSantisa u petak. No, on je ovim potezom samo zorno želio ukazati na gorući problem u SAD-u, poslavši migrante pred vrata onih koji potiču njihov boravak u SAD-u. 

“Neki političari bi radije ne samo imali problem, već bi ga pogoršali do mjere doslovno trgovine ljudima”, rekla je Hillary u emisiji MSNBC Morning Joe. Nije li Hillary Clinton s ovom izjavom ipak malo pretjerala? Ljudske sudbine nisu nešto s čime bismo se mogli igrati, to se podrazumijeva. Svi se imamo pravo boriti za bolji život i bolje životne uvjete, ali ponekad je potrebno i na ovakav način ukazati na licemjerje elita koje jedno govore, drugo misle, a treće rade.

Kada se već bore za nešto, neka budu dosljedni do kraja u svojoj borbi. Ako žele humanitarno djelovati, neka to i dokažu i provedu svoj plan do kraja. Polovična rješenja samo donose kaos i tim ilegalnim migrantima i lokalnom stanovništvu. Zakonski regulirani dolasci u bilo koju stranu zemlju nešto su što je ipak puno prihvatljivije od kaosa ilegalnih migracija koje nikome ne donose ništa dobro. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp