Stručnjaci upozoravaju da bi energetska kriza mogla dovesti do trajne deindustrijalizacije Europe

Stručnjaci upozoravaju da bi energetska kriza mogla dovesti do trajne deindustrijalizacije Europe

Stručnjaci za tešku industriju upozorili su Europsku komisiju da je EU u opasnosti od “trajne deindustrijalizacije” ako Bruxelles sada ne poduzme korake kako bi spasio gospodarski sektor.

Rukovoditelji teške industrije upozoravaju da je Europska unija sada u opasnosti od “trajne deindustrijalizacije” ako se ne poduzmu mjere za ublažavanje pritiska na poduzeća zbog tekuće energetske krize.

Upozorenje dolazi nakon što je studija u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala da bi šest od 10 tvornica koje trenutno rade u zemlji moglo biti prisiljeno zatvoriti zbog rastućih troškova, a mnogima će računi za energiju porasti za 100% ili više.

pismu koje je objavila grupa za industriju obojenih metala Eurometaux, čelnici industrije upozoravaju da je teška industrija u EU također u ozbiljnoj opasnosti.

“Duboko smo zabrinuti da bi nadolazeća zima mogla zadati odlučujući udarac mnogim našim operacijama i pozivamo čelnike EU-a i država članica da poduzmu hitne mjere kako bi sačuvali svoje strateške industrije koje troše električnu energiju i spriječili trajni gubitak radnih mjesta”, kaže dokument koji je poslan predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsola i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

“Proizvođači se suočavaju s troškovima struje i plina koji su više od deset puta veći nego lani i koji daleko premašuju prodajnu cijenu njihovih proizvoda” , nastavlja se. “Iz iskustva znamo da jednom kada se tvornica zatvori, to vrlo često postaje stalna situacija jer ponovno otvaranje uključuje značajnu neizvjesnost i troškove.”

“Duboko smo zabrinuti da će se Europa u bliskoj budućnosti naći u kritičnoj situaciji, sa savršenom olujom vrtoglavo visokih cijena električne energije, bez likvidnosti na energetskom tržištu zbog neizvjesne opskrbe plinom, kontinuiranim postupnim gašenjem nuklearnih i ugljena i nedovoljno preostalih izvora energije za zadovoljenje tržišnih potreba “, navodi se u dokumentu, u konačnici upozoravajući na “trajnu deindustrijalizaciju” EU.

Pismo poziva političare Europske unije da poduzmu brzu akciju kako bi pomogli u ublažavanju krize, pri čemu stručnjaci iz industrije posebno naglašavaju ukidanje raznih poreza i carina iz zelene agende kako bi se energija učinila jeftinijom.

Konkretno, Eurometaux je pozvao zakonodavce da se “pozabave previsokom cijenom fosilnih goriva” i smanje cijenu prekomjernih emisija ugljika koje koštaju ruke i noge zahvaljujući zelenim porezima i pravilima bloka.

Iako se čini da su ovi zahtjevi opravdani – s novom britanskom premijerkom Liz Truss koja je u četvrtak najavila ublažavanje nekoliko zelenih pravila u nadi da će obuzdati britansku energetsku krizu – uporna predanost Europske unije klimatskoj ideologiji mogla bi omogućiti poduzimanje takvih koraka.

U Njemačkoj, na primjer, vlasti još uvijek odbijaju potpuno poništiti razgradnju tri preostale nuklearne elektrane, unatoč stalnoj prijetnji energetskoj sigurnosti, i tek su nedavno izrazile spremnost da dvije od tri elektrane zadrže u hladnoj rezervi, što navodno bi se moglo omogućiti ako je potrebno.

Međutim, ovu alternativnu shemu za jednostavno držanje postrojenja online industrija je opisala kao tehnički neizvedivu“.

Vjerojatnije je da će druge vlasti prisiliti svoje stanovništvo da preuzme većinu mukotrpnog dijela posla kako bi spriječili katastrofu, s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je uputio širu javnost da prihvati strogu štednju na energiji, što dolikuje razdoblju koje označava ono što je nazvao  kraj obilja , kako je von der Leyen pozvala ljude da izravnaju krivulju s “obaveznim racioniranjem energije”.

Ostaje da se vidi koliko će ovi vođe morati podnijeti ograničenja u svojim životima; Macron se ranije ove godine našao na meti kritika zbog utrkivanja na vodenom skuteru dok je bio na odmoru, iako je ovo plovilo poznato po tome što je krajnje nepovoljno za okoliš.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp