Više od 200 ubijenih u sukobima na granici između Armenije i Azerbejdžana

Više od 200 ubijenih u sukobima na granici između Armenije i Azerbejdžana

Više od 200 vojnika poginulo je ovog tjedna u sukobima na granici između Armenije i Azerbajdžana, prema novim podacima iz obje zemlje u petak.

I Armenija i Azerbajdžan međusobno se krive za borbe oko sporne regije Nagorno-Karabah — najsmrtonosniji međusobni sukobi od šestotjednog rata 2020. godine u kojem su poginule tisuće ljudi.


Armenski premijer Nikol Pashinyan rekao je da je ubijeno 135 armenskih vojnika, izvijestila je novinska agencija Interfax sa sjednice armenskog parlamenta, što je porast u odnosu na 105 ranije ovog tjedna.


Azerbajdžan je rekao da je 77 njegovih članova osoblja poginulo—što je povećanje u odnosu na broj od 71 u četvrtak. Obje zemlje su rekle da će brojke vjerojatno rasti.


Dvije strane su se desetljećima borile oko Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog kao dio Azerbajdžana, ali, do rata 2020., naseljenog i pod kontrolom etničkih Armenaca.


Armenija kaže da su azerbajdžanske snage ovog tjedna napale i zauzele naselja unutar Armenije, izvan Nagorno-Karabaha. Azerbajdžan kaže da je odgovorio na “provokacije” armenske strane.


Prekid vatre, postignut uz posredovanje Moskve, okončao je najnovije borbe u srijedu kasno navečer, ali situacija na granici ostaje napeta, rekao je Pashinyan u petak.


Rusija, vojni saveznik Armenije koja također teži prijateljskim odnosima s Azerbajdžanom, rekla je da će izvršiti pritisak na obje zemlje da povuku svoje snage tamo gdje su bile prije izbijanja ovotjednog sukoba.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp