Bivši predsjednik SAD-a Trump: Njemačka bi uskoro mogla prestati postojati zbog ovisnosti o Rusiji

Bivši predsjednik SAD-a Trump: Njemačka bi uskoro mogla prestati postojati zbog ovisnosti o Rusiji

Bivši američki Predsjednik Trump je svojedobno upozorio Angelu Merkel da bi ovisnost Berlina o ruskoj energiji mogla dovesti do ‘predaje’.

Njemačka bi uskoro mogla prestati postojati kao država usred eskalacije energetske krize, sugerirao je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Tijekom skupa u Youngstownu,  u subotu, bivši Predsjednik Donald Trump je napao svog nasljednika u Bijeloj kući, ciljajući na Bidenovu energetsku politiku, a posebno na takozvani Green New Deal. Trump je tvrdio da su pod njegovom vlašću SAD postale energetski neovisne i na putu da postanu “potpuno dominantne u energetici, veće od Saudijske Arabije i Rusije zajedno”, Joe Biden je od tada sveo SAD na “prosjačenje za energiju”.

Trump je tada naveo žalosno stanje Njemačke na ovom području. Prema njegovim riječima, upozorio je tadašnju kancelarku Angelu Merkel da će plinovod Sjeverni tok 2, koji je trebao pumpati ruski plin u Njemačku, učiniti Berlin još ovisnijim o ruskom izvozu energenata.

Donald Trump je rekao da se Njemačka tada predala kada je Angela Merkel odbila napustiti projekt.

Ako 72 posto energije dobivate iz Rusije, evo bijele zastave, jer ćete se vrlo brzo predati”, poručio je Merkel svoje upozorenje bivši šef američke države.

Zatim je naveo “loše stvari” koje su se dogodile između Berlina i Moskve u prošlosti kao dokaz da se Njemačka nije trebala toliko oslanjati na Rusiju.

Bivši američki predsjednik Trump zaključio je da se “Njemačka sada vraća staromodnim stvarima, uključujući ugljen”, unatoč prethodnim obećanjima da će postati zelena.

“Ali, oni nemaju izbora, neće imati državu, neće im ostati zemlja”, dramatičan je bivši Predsjednik Trump prije nego što se vratio na temu unutarnje politike.

Cijene plina u Europi dramatično su porasle nedugo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem veljače, i od tada su stalno više nego prošle godine.

Budući da su plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 sada van upotrebe, bilo odlukom Berlina ili Moskve, njemačka vlada uvela je hitne mjere za opskrbu plinom.

Nekoliko visokih dužnosnika u Njemačkoj upozorilo je da će nadolazeća zima vjerojatno biti teška.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp