Kralj Charles III obećao je da će s prijestolja kao glavni monarh nastavit gurati Zelenu Agendu klimatskih promjena

Kralj Charles III obećao je da će s prijestolja kao glavni monarh nastavit gurati Zelenu Agendu klimatskih promjena

Kralj Charles III nastavit će gurati Zelenu Agendu s prijestolja. Kralj će nastaviti forsirati ekološka pitanja dok je na prijestolju, naznačili su izvori iz palače, ali on će “isticati”, a ne voditi kampanju na način na koji je to činio desetljećima. Ova vijest dolazi nakon što je kralj u srijedu imao telefonski razgovor s Emmanuelom Macronom, tijekom kojeg je francuski predsjednik “signalizirao svoju punu spremnost” da nastave zajednički rad – “počevši od zaštite klime i planeta”.

Kralj više neće putovati na summit svjetskih vođa COP27 u Sharm el Sheikhu u Egiptu u studenom, kada je trebao progurati vlastiti zeleni program i najaviti novi forum o održivosti, potvrdio je Telegraph… Akcijski forum Terra Carta ili Povelja o Zemlji–10-godišnji “plan oporavka” za privatni sektor – trebao bi se održati tijekom razgovora o klimi COP27 7. i 8. studenoga. Domaćin je Kraljeva inicijativa za održiva tržišta, koju je Njegovo Veličanstvo pokrenulo prošlog siječnja.

Kraljevski izvori rekli su da se kraljeva strast prema okolišu i predanost cilju neće smanjiti, napominjući da je to nadaleko poznato i da nije jako kontroverzno. Ono što on čini u vezi s tim stavovima je “druga stvar” i pitanje koje će njegovi savjetnici međusobno rješavati u nadolazećim tjednima i mjesecima. Jedan je priznao da bi moglo izgledati čudno da kralj iznenada prestane govoriti o temi na kojoj je vodio kampanju pet desetljeća.

“Postoji razlika između isticanja i zagovaranja, osobito kada se zagovaraju određene politike”, rekao je izvor. “On neće voditi kampanju o tom pitanju, ali je i dalje sjajan sazivač i još uvijek može okupiti ljude.” Drugi kraljevski insajder rekao je da ne bi bilo nemoguće da kralj prisustvuje događajima kao što je COP27 u budućnosti, ali da će morati imati drugačiji pristup tome od onoga koji je imao kao princ od Walesa. “Način na koji on sudjeluje u tim događajima morao bi se promijeniti”, rekao je insajder…

Kralj, koji je kao princ od Walesa često optuživan za uplitanje, priznao je u svom prvom televizijskom obraćanju naciji prošlog petka da će se povući iz svoje kampanje i dobrotvornog rada koji su oblikovali njegov život kao prestolonasljednika.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp