Fauci sudu dostavio dokumentaciju o komunikaciji s društvenim mrežama u svrhu provođenja cenzure

Dr. Anthony Fauci izjavio je 14. rujna da su on i članovi njegovog osoblja predali sve relevantne dokumente u tužbi u kojoj se navodi da je američka vlada bila u dosluhu s korporacijama društvenih medija kako bi cenzurirala njihove korisnike koji su iznosili sumnje vezane za Covid-19 pandemiju i cjepivo.

“Predao sam i moje je osoblje predalo svaki dokument koji je Ministarstvo pravosuđa zatražilo, a na njima je da ga stave na raspolaganje, ali nisam zatajio ništa što je od mene traženo”, rekao je Fauci tijekom Senata saslušanje u Washingtonu.

Tužitelji u Missouriju i Louisiani podigli su optužnice u svibnju, a prva tranša otkrića vratila je dokaze o tajnom dogovoru, uključujući e-poštu između federalnih dužnosnika u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti i Bijele kuće te dužnosnika Facebookove matične tvrtke Meta, Googlea i Twittera.

Izjava nije sadržavala nikakve Faucijeve poruke i samo nekoliko u vezi s dužnosnicima agencije koju on vodi, Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.


To je zato što su vladini odvjetnici tvrdili da većina Faucijevih komunikacija treba biti zaštićena. Američki okružni sudac Terry Doughty, Trumpov predstavnik koji nadgleda slučaj, nije se složio s tim.

“Prvo, tražene informacije očito su vrlo relevantne za tvrdnje tužitelja. Komunikacija dr. Faucija bila bi relevantna za navode tužitelja u vezi s navodnim gušenjem slobode govora u vezi s teorijom o curenju laboratorijskih podataka o podrijetlu COVID-19, kao i navodnim suzbijanjem govora o učinkovitosti maski i zatvaranja zbog COVID-19″, rekao je Doughty.

Dana 6. rujna, sudac je naredio vladi da dostavi tražene Faucijeve zapise tužiteljima u roku od 21 dana.

“Svaka komunikacija koja se napravi u tom pogledu, što se mene tiče, otvorena je knjiga i dostupna”, rekao je Fauci tijekom saslušanja u Senatu.

Ministarstvo pravosuđa i NIAID nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Faucijev osobni mobitel potvrdio je da je bio u kontaktu s direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom.

Nekoliko e-poruka između njih poslanih 2020. objavljeno je 2021. putem odgovora na Zakon o slobodi informacija.

Zuckerberg je pitao može li osigurati sredstva za “potencijalno ubrzanje” cjepiva protiv COVID-19, koja su u to vrijeme još bila u razvoju. Fauci se zahvalio i rekao: “Vjerujem da ćemo biti dobro.”

“Bilo je možda jedna ili dvije komunikacije s Markom Zuckerbergom gdje mi je poslao e-poštu i želio znati može li nešto učiniti”, rekao je Fauci dok ga je ispitivao senator Mike Brown (R-Ind.) u srpnju. 2021.

Brown je pitao savjetuje li se Fauci često s tvrtkama društvenih medija, a Fauci je rekao ne. Fauci je također rekao da “nije siguran” ima li Zuckerbergov broj mobitela.

Dosadašnje otkriće u tužbi pokazuje da je Zuckerberg Fauciju dao broj, navodi se u zajedničkoj izjavi tužitelja i tuženika.

“A 28. kolovoza 2022. Meta je otkrila dr. Faucija na svom popisu od 32 savezna dužnosnika koji su možda komunicirali s Metom o modulaciji sadržaja Facebooka i Instagrama”, rekli su. Meta je matična tvrtka Facebooka i Instagrama.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp