Kriza sve više uzima maha: Italija uskoro zatvara minimalno 600.000 radnih mjesta

Kriza sve više uzima maha: Italija uskoro zatvara minimalno 600.000 radnih mjesta

Italija je zbog energetske krize i posljedičnog gospodarskog pada u opasnosti od gubitka i do 600.000 radnih mjesta, izvijestili su u nedjelju nacionalni mediji pozivajući se na studiju Udruge konfederacija industrijalaca.

Prema nalazima, ako cijena plina ostane na sadašnjoj razini (prosjek za kolovoz bio je 235 eura po megavat-satu), talijansko gospodarstvo sljedeće će se godine smanjiti za 2,2 posto, a zemlja će izgubiti do 383.000 radnih mjesta u razdoblje 2022.- 2023.

Međutim, ako cijena dosegne 298 eura po megavat-satu, što je razina predviđena na temelju trenutnih terminskih ugovora za plin, Italija bi mogla pretrpjeti pad BDP-a od 3,2 posto i izgubiti stotine tisuća radnih mjesta.

Prema analitičarima, ako Rusija potpuno prekine opskrbu plinom od listopada, Italiji bi moglo nedostajati oko 8% (6,4 milijarde kubičnih metara) plina koji joj je potreban da zadovolji potražnju, uzimajući u obzir dostupne alternativne opskrbe i rezerve. Takva nestašica mogla bi dovesti do masovnog zatvaranja poduzeća i industrija u zemlji.

Italija se oslanja na uvoz za gotovo 75% svoje potrošnje energije. Početkom ove godine uvozila je 40 posto plina iz Rusije, ali je u srpnju ruska kupnja pala na 25 posto zbog sankcija. Ranije ovog mjeseca Italija je izgubila velik dio opskrbe iz Rusije kada je Gazprom zbog tehničkih problema zaustavio protok plinovoda Sjeverni tok 1. Talijanski ministar gospodarstva Daniele Franco nedavno je upozorio da bi se talijanski neto troškovi uvoza energije ove godine mogli udvostručiti na 100 milijardi eura ili 3% BDP-a.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp