Njemačka zbog kvara zatvara nuklearku na jugu zemlje

Njemačka zbog kvara zatvara nuklearku na jugu zemlje

Njemačka nuklearna centrala Isar 2 bit će ugašena na tjedan dana kako bi se uklonio kvar koji je doveo do propuštanja na jednom od ventila, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša.

“Energetska kompanija Preussen-Elektra je izvijestila ministarstvo okoliša o propuštanju manjih razmjera na jednom od reaktora. Istodobno je zajamčeno da niti u jednom trenutku nije postojala opasnost od curenja radioaktivnog materijala”, stoji u objavi Ministarstva okoliša.

Tvrtka Preussen-Elektra izvijestila je Ministarstvo kako popravak neće biti potreban ako Isar 2, koji se nalazi na jugu Njemačke, krajem godine prestane s radom slijedom odluke o odustajanju od nuklearne energije od 2011. godine, kako je bilo prvotno planirano.

Popravak će biti potreban odluči li njemačka Vlada, u sklopu priprema za eventualnu krizu s nestašicom električne energije, nuklearku Isar 2 ostaviti do proljeća u pričuvi. Ministar gospodarstva Robert Habeck početkom mjeseca rujna je najavio mogućnost da se dvije od tri preostale nuklearne elektrane ne gase krajem ove godine, nego da ostanu u pričuvi kako bi uskočile u slučaju eventualne nestašice.

Kako je priopćeno iz ministarstva zaštite okoliša, nakon informacije o ventilu koji ne brtvi u potpunosti i o mogućoj komplikaciji u slučaju produljenja rada nuklearke, trenutno se razmatra nastala situacija i s Ministarstvom gospodarstva preispituje prijašnja odluka da se Isar 2 stavi u pričuvu.

Izvor: hina.hr

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp