Sumorne prognoze za Njemačku: Cijene kruha uskoro će biti 10 eura

Sumorne prognoze za Njemačku: Cijene kruha uskoro će biti 10 eura

Trenutne cijene energije u Njemačkoj toliko su visoke da mnoge pekare više ne mogu plaćati svoje račune. Imaju izbor – zatvoriti ili enormno podići cijene kruha.

Cijene električne energije i sirovina će rasti. Samo za grijanje i toplu vodu jedno srednje veliko poduzeće u Njemačkoj potroši 80.000 kilovatsati plina.

Pekari u Njemačkoj ovih dana od distributera energije dobivaju obavijesti o novim cijenama.

Ponekad su zahtjevi toliki da su poduzetnici preopterećeni i grčevito razmišljaju što učiniti kako bi nekako pokrili troškove.

Ekehard Futter, koji vodi veliku pekaru u pokrajini Donja Saska, s 35 podružnica i 430 zaposlenih, ubuduće će za plin morati plaćati više od 75.000 eura mjesečno. 

Plin je do sada koštao oko 5.800 eura, piše “Deutsche Vele”.

Futer i mnogi njegovi kolege izašli su na prosvjed.

– Spasite nas, pekari – pisalo je na natpisima i transparentima koje je držalo oko 1000 prosvjednika, pekara i njihovih zaposlenika u Hannoveru. 

Mnoge pekare danima prodaju u mraku kako bi privukle kupce. Moto je: “Gasi se naše svjetlo – danas svjetlo, a sutra peć?”

Pećnice ne mogu raditi bez energije, ali kako pekari mogu pokriti visoke troškove? Da poskupi kruh i lepinje? Lepinja za pet, kruh za deset eura?

Pekari su sigurni da kupci to ne bi podržali.
Središnja udruga njemačkih pekara upozorava da će se mnoge pekarnice morati zatvoriti ako ne bude državne financijske pomoći.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp