Europska središnja banka izabrala je Amazon i 4 druge tvrtke za prototip digitalne aplikacije za euro

Europska središnja banka izabrala je Amazon i 4 druge tvrtke za prototip digitalne aplikacije za euro

Zbogom papirnom novcu, uskoro nam slijedi potpuna digitalna kontrola. Naime, Europska središnja banka, ili ECB, objavila je da će surađivati ​​s pet tvrtki na razvoju potencijalnih digitalnih euro korisničkih sučelja.

U priopćenju od petka, ECB je poručila da je odabrala “veliku četvorku” tehnološke tvrtke Amazon, fintech tvrtku Nexi, španjolsku digitalnu banku CaixaBank, francusku platformu za plaćanje Worldline i European Payments Initiative, ili EPI, da se svaki fokusira na razvoj prototipa temeljenog na specifične slučajeve uporabe digitalnog eura. Prema središnjoj banci, tvrtke će izraditi front-end prototipove koji se neće koristiti u kasnijim fazama projekta digitalne valute.

ECB je izabrao pet tvrtki na temelju njihovih ispunjavanja “specifičnih sposobnosti” u usporedbi s 50 drugih front-end programera koji su odgovorili na poziv središnje banke u travnju. Dužnosnici su planirali da projekt bude dovršen u prvom tromjesečju 2023. u sklopu dvogodišnje faze istrage o digitalnom euru, za koju se očekuje da će završiti u listopadu 2023.

Povezano: Digitalni euro mogao bi se pojaviti već 2026. — dužnosnik ECB-a

Budući da se čini da interes za digitalne valute središnje banke globalno raste, dužnosnici ECB-a istražuju potencijalni utjecaj digitalnog eura na Europu, dok su nejasni oko toga može li i kada banka objaviti CBDC. Središnja banka je u rujnu 2021. naručila niz fokusnih grupa o digitalnim metodama plaćanja, koje su sugerirale da bi korištenje digitalne valute u internetskim i fizičkim trgovinama moglo biti ključna značajka digitalnog eura. Ranije javno savjetovanje također je sugeriralo da se privatnost smatra “najvažnijom značajkom digitalnog eura od strane građana i stručnjaka”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp