Orban oštro odgovorio Ursuli vom der Leyen: u Bruxellesu su patuljci, a u Moskvi energetski divovi

Orban oštro odgovorio Ursuli vom der Leyen: u Bruxellesu su patuljci, a u Moskvi energetski divovi

Ionako pomalo napeti odnosi između Budimpešte i Bruxellesa teško da će se puno popraviti: mađarski premijer Viktor Orban ponovno je kritizirao vodstvo EU na čelu s Ursulom von der Leyen, rekavši im – „apsurdno je da vi “patuljci iz Bruxellesa, sankcijama želite pritisnuti energetskog diva iz Moskve”.

Mađarske rezerve plina su pune (austrijske rezerve su 20 posto), Budimpešta je ugovorila dodatna jamstva opskrbe od Gazproma, a cijena benzina za mađarske građane smanjena je na 1,18 eura po litri.

U tom kontekstu, premijer Viktor Orban ponovno se buni protiv sankcija u čiji smisao očito sumnja. Tijekom posjeta Srbiji, gdje mu je orden uručio predsjednik Aleksandar Vučić, Orban je rekao: “Jači uvode sankcije slabijima. Ali ako pogledate energetski sektor, vidjet ćete da smo sada patuljci koji nameću sankcije energetskom divu.”

Većina je već za ukidanje sankcija

I u Austriji raste protivljenje sankcijama EU-a koje, iako štetne za Rusiju, golemim valovima inflacije opterećuju i vlastitu zemlju. Mnogi Austrijanci već negativno gledaju na sankcije protiv Rusije, o kojima je odlučeno u Bruxellesu i koje snažno brani predsjednica Komisije Ursula von der Leyen: 52% ispitanika već je za trenutno ukidanje sankcija EU-a u trenutnoj studiji Instituta za ispitivanje javnog mnijenja INSA (1000 ispitanika online, na temelju telefonskih anketa, razdoblje od 5. do 8. rujna).

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp