Ruska televizija poručila: Zapad je već u ratu s Rusijom

Ruska televizija sada je jasno poručila: Zapad vodi rat protiv Rusije u Ukrajini. Ne morate se složiti s tim, ali treba imati na umu da Rusija to sada vidi na taj način sa svim mogućim posljedicama koje iz toga proizlaze.

Prije samo nekoliko dana objasnio sam da su barem SAD i Britanija već u ratu s Rusijom i zašto. Očito, ne vidim to samo ja tako, jer je to sada vrlo otvoreno i jasno rečeno i na ruskoj televiziji, gdje su otišli još dalje i govorili o svezapadnom ratu protiv Rusije.

Potpora Sjedinjenih Američkih Država i Britanije Ukrajini već sada uključuje sva obilježja otvorenog rata protiv Rusije, jer dvije države ne samo da daju oružje i obučavaju vojnike, što, prema znanstvenoj službi njemačke vlade, s međunarodnog stajališta, već ima i značajne značajke otvorenog rata protiv Rusije. gledišta prava već znače sudjelovanje u ratu, ali također daju podatke operativnog izviđanja i pomoć u operativnom planiranju i borbenoj pripremi.

Nakon najnovijih događaja i – u zapadnim medijima neobjavljene – činjenice da Ukrajina već svakodnevno granatira ruski teritorij, očekuje se da će Rusija vojno “ubaciti u višu brzinu” i odustati od nekih dosadašnjih samoograničenja. Rusija nipošto nije rasporedila sve vrste oružja koje bi mogla upotrijebiti, a Rusija se do sada suzdržavala od pucanja na mete kao što su zalihe energije i druge stvari koje ukrajinskoj vojsci daju vojne prednosti.

U nedjelju je u tjednim vijestima ruske televizije objavljen komentar koji se može shvatiti samo kao izravno upozorenje SAD-u, jer je poznato da su pojedine izjave emitirane na televiziji usmjerene izravno protiv neprijatelja, koji naravno pomno prati relevantne emisije. Budući da komentar govori sam za sebe, preveo sam ga i dolazimo do prijevoda bez daljnjeg uvoda.

Početak prijevoda:

Amerikanci pojačavaju borbu protiv Rusije

Jasno je da se situacija u Ukrajini iz temelja promijenila od kraja veljače. Zapad se “svrstao” uz režim u Kijevu. To nije bio slučaj tijekom rusko-gruzijskog rata 2008. godine. To nije bio slučaj tijekom ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom. Sada je drugačije. Pokrenuli smo vojnu operaciju. Zauzvrat, Zapad vodi rat u Ukrajini. Kakav rat? Vrlo jednostavno. Ovdje francuski TV kanal citira naš program i na dnu naslova stoji: “Rat protiv Rusije”.

Na svim drugim jezicima neprijateljskih zemalja to je isto, bez iznimke: rat protiv Rusije.

Vojna operacija znači da smo od početka nametnuli dobrovoljna samoograničenja na mjesta na koja smijemo, a na koja ne smijemo pucati, koja oružja koristimo, a koja ne. Imamo samoograničenja u opsegu djelovanja, prirodi, brzini, tretmanu pritvorenika, humanitarnoj pomoći i istinitosti informacija.

Rat je, s druge strane, kada djelujete svom snagom i bez inhibicija. Da, Zapad – NATO – trenutno vodi rat protiv Rusije u Ukrajini, doslovno pojačavajući sve sastojke: financiranje, opskrbu oružjem i streljivom, obuku vojnika, razinu brutalnosti, strogost u planiranju i provođenju operacija na bojnom polju i informacijsko-psihološke operacije. Istodobno je ukrajinska vojska, zajedno s teritorijalnom obranom, proširena na 700.000 ljudi. Da, još nemaju svi potrebne kvalifikacije. Ali u ukrajinskoj vojsci ima tisuće stranih plaćenika – instruktora i rukovoditelja.

Trening također teče kao s tekuće trake. Britanija je već obučila 5000 ukrajinskih boraca. Instruktori u britanskim školama za obuku dolaze iz različitih zemalja, naravno iz svoje zemlje, ali i iz Kanade, Danske, Švedske, Finske pa čak i Novog Zelanda. To je ono što se zna.

U Njemačkoj su Amerikanci u svojim bazama postavili centre za obuku ukrajinskih oružanih snaga. Oni obučavaju stručnjake za korištenje zapadne opreme isporučene u Kijev – od tenkova i haubica do dronova i radara. U Poljskoj obučavaju kopnene trupe. U SAD-u se obučavaju ukrajinski vojni piloti i zrakoplovni tehničari. To znači da Kijevu namjeravaju isporučiti borbene zrakoplove.

U ratu protiv Rusije, koji se vodi iz Ukrajine, Amerikanci stalno podižu uloge. Na primjer, Bijela kuća je u četvrtak preko Johna Kirbyja objavila skori transfer “naprednih raketnih sustava” u Kijev. Sustav još nije imenovan, ali i američki i naši stručnjaci jednoglasni su oko ATACMS-a. Domet ovih projektila je 300 kilometara. Ispaljeni su iz raketnih bacača HIMARS američke proizvodnje. Sustavi HIMARS već se dugo koriste u Ukrajini. Do sada je korišteno samo streljivo manjeg dometa. 300 kilometara je udaljenost od Odese do Sevastopolja.

Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, već je upozorila protiv isporuke projektila ovog dometa Ukrajini:

“Ako Washington odluči opskrbiti Kijev projektilima većeg dometa, prijeći će crvenu liniju i SAD će postati izravna strana u sukobu. Zadržavamo pravo braniti svoj teritorij svim raspoloživim sredstvima.”

Nadajmo se da će ih se tamo čuti. Zasad ne žele čuti za “crvene linije”. Što se tiče “obrane našeg teritorija”: ukrajinska vojska granatirala je Rusiju svaki dan ovaj tjedan. Stanovnici pograničnih područja kod Belgoroda posebno su teško prošli. U ponedjeljak je jedan ukrajinski civil rođen 1942. godine ubijen, a četiri su ranjena kada je granatirano naše selo Logachivka. Istog dana aktiviran je sustav protuzračne obrane iznad regije Belgorod. U utorak su se sela Shelayevo i Zhuravlevka našla pod vatrom. Bila su dva smrtna slučaja. U srijedu je pogođeno selo Krasni Hutor. Uništeno je 14 kuća. Sutradan je ukrajinska vojska granatirala carinski terminal kod sela Nehotejevka. Izbio je veliki požar. U petak je Ukrajina izvela raketni napad na naš grad Valuiki. Jedna osoba je poginula, dvije su ozlijeđene. Gorjelo je u osam privatnih kuća, nestala je opskrba električnom energijom u gradu. U srijedu su ukrajinske trupe napale ruske vojne položaje u regiji Kursk u blizini sela Ylizavetovka. Uzvratnom vatrom uništeni su neprijateljski položaji.

Na udaru je i Krim. U četvrtak je protuzračna obrana radila u zračnom prostoru iznad Jevpatorije. Bilo je mnogo slika ovoga na internetu. Prethodno su naši sustavi protuzračne obrane odbili napade na Krimu – 5. rujna u Jevpatoriji i 30. kolovoza, kada je iznad Sevastopolja oboren ukrajinski dron.

I pazi sad! Pitanje: Što se događa ako ukrajinska vojska opremi svoj HIMARS raketama ATACMS dometa 300 kilometara? Uostalom, za razliku od nas, Kijev nema unutarnjih ograničenja. Baš kao što praktički nema nikakvih financijskih ili oružanih ograničenja Zapadu kada je u pitanju opskrba Ukrajine.

Pogledajte ovo: samo u prvih šest mjeseci ove godine Kijevu je osigurano više od 84 milijarde eura. Podaci su to Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela. Milijarde eura za vojnu pomoć, humanitarnu pomoć, financijsku pomoć. Glavni donatori su SAD, Europa, Velika Britanija, Njemačka i Kanada. Do kolovoza je broj zemalja donatora za Ukrajinu porastao na 41.

A sada je oružje isporučeno Ukrajini. Ovo je službeni portal američke vlade. Popis je dug. Spomenut ćemo samo neke od njih: gotovo 1500 protuzračnih sustava Stinger, više od 8500 protutenkovskih sustava Javelin, više od 32 tisuće ostalih protutenkovskih sustava. Dodajte tome haubice, helikoptere, stotine oklopnih vozila… Da, i sva američka svemirska istraživanja već rade za Ukrajinu.

UK: Opet, podaci Kielskog instituta za svjetsku ekonomiju, koji također prati vojne zalihe. 120 oklopnih vozila “Mastif”, višecevni raketni bacači M270, 5000 naočala za noćno osmatranje, uređaji za elektroničko ratovanje, radari, GPS oprema za suzbijanje.

Poljska: 240 tenkova T-72, vlastiti tenkovi Twardy, samohodne haubice, protuavionski topovi i dronovi.

Njemačka: samohodna artiljerija, protuzračni, samohodni Gepard. Višecevni raketni bacači Mars II, bacači granata. I još mnogo toga iz Njemačke.

Kanada, Estonija, Nizozemska, Češka, Danska, Australija, Švedska, Francuska, Slovačka i Latvija sve isporučuju nešto. Grčka također: 122 sustava za salvo paljbu RM-70 češke proizvodnje, 20.000 automatskih pušaka kalašnjikov, “stingera”, bazuka, milijune metaka raznih kalibara. Španjolska, Portugal, Luksemburg, Belgija i Hrvatska također isporučuju oružje Ukrajini. Austrija obećava gorivo i zaštitnu opremu. Bugarska obećava pancirne prsluke i lijekove, kao i Rumunjska i Irska.

Nismo, naravno, sve nabrojali, ali da se razumijemo: udio NATO opreme u ukrajinskoj vojsci raste. Sada čini gotovo polovicu ukrajinskog arsenala na raznim pozicijama. Kad uzmete u obzir da dolaze i nove rakete i avioni, i što još dolazi, želite odgovoriti na pitanje: čemu, što oni hoće? Žale li za Ukrajinom? Ne. Nije šteta za Ukrajinu. To je rat protiv Rusije. I to više nitko ne skriva. Ali što oni žele?

Najglasniji u posljednje vrijeme je umirovljeni američki general Ben Hodges s tri zvjezdice. Služio je kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Sjedinjenih Država u Europi. No čak i nakon umirovljenja, Ben Hodges je i dalje aktivan. Direktor je strateških istraživanja u Pershing centru za analizu europske politike u Washingtonu. Ne mora se više pridržavati službenih izjava, general daje informacije o ciljevima rata koji SAD vodi protiv Rusije. Cilj je ni manje ni više nego raspad naše zemlje. Za Zapad je to san. Na to se “klade”. rekao je Hodges:

“Ne znam slažu li se mnogi sa mnom, ali mislim da smo svjedoci početka kraja Ruske Federacije u sadašnjem obliku. Mislim da je potencijal za raspad države sve jači. Stoga se moramo zapitati: jesmo li spremni za ovo? Jesmo li spremni za raspad Ruske Federacije? Jer nismo bili spremni za raspad Sovjetskog Saveza. Stoga se postavlja pitanje jesmo li spremni barem za djelomični raspad Ruske Federacije?

Ben Hodges kaže da se moramo pripremiti za kolaps Rusije. Izostavlja da se SAD i njegovi saveznici pripremaju za kolaps Rusije. I pozivajući ih da to učine, on vam govori da budete spremni. A onda general revno prelazi na pitanja praktične prirode:

“U našem je interesu razmotriti što će se dogoditi s njezinim nuklearnim oružjem, njezinom energetskom infrastrukturom, njezinim izbjeglicama, njezinim trilijunima dolara na bankovnim računima i nekretninama suočeni s kolapsom ili, recimo, balkanizacijom ruskog svijeta. Što učiniti sa svim tim? Osim toga, Rusija je zastupljena u gotovo svim međunarodnim organizacijama. Dakle, ima puno toga za razmotriti. Sve u svemu, te probleme treba riješiti.”

U međuvremenu, Amerikanci rade na nečem drugom. Oni metodički proširuju neprijateljstva u ratu protiv Rusije i isporučuju sve snažnije oružje. General Ben Hodges izravno naziva motiv i ne boji se nazvati stvari svojim imenom:

“Od Odese do Sevastopolja ima 300 kilometara. Da Ukrajina sada ima ATACMS, već bi uništavala ruske pomorske instalacije u Sevastopolju. U nekom trenutku, Ukrajinci će napredovati dalje na istok, pored Hersona, i dobiti oružje drugačijeg dometa koje će im omogućiti da pogode baze na Krimu.”

Odnosno, prvo to, a onda krovni cilj – raspad Rusije. Čak su skovali izraz “dekolonizacija” naroda Rusije. Iako ni Sibir, ni Daleki istok, niti bilo koji drugi dio Rusije nikada nije bio naša kolonija. Oni sude sami. Mi smo svoju zemlju izgradili drugačije – kao nekoliko zajednica naroda bez trunke rasizma. Rusi si ne mogu priuštiti rasizam. Inače ove Rusije ne bi bilo. (Napomena prevoditelja: Činjenica da SAD namjeravaju podijeliti Rusiju pod izrazom “dekolonizacija” nije fikcija niti ruska propaganda. To je otvoreno rečeno u Washingtonu. Ja sam to ovdje izvijestio sa svim poveznicama na izvorne izvore).

I kako god nazvali ovo što se sada događa u Ukrajini, ishod bitke je pitanje života ili smrti. I koje se riječi mogu koristiti za prenošenje ove stvarnosti? Kremlj je svjestan ciljeva Zapada. Upravo o tome je predsjednik Putin govorio novinarima u petak u Samarkandu:

“Desetljećima su zapadne zemlje kontinuirano njegovale ideju o raspadu i Sovjetskog Saveza i povijesne Rusije i Rusije u cjelini, odnosno njezine jezgre. Već sam citirao ove izjave i citate nekih britanskih ličnosti tijekom Prvog svjetskog rata i nakon njega. A studije gospodina Brzezinskog, u kojima on čak cijeli teritorij naše zemlje dijeli na konkretne dijelove… Uzalud čekate na to, mogu oni svoje zadatke rješavati kako im odgovara, ali način na koji ih rješavaju vjerojatno je štetniji od toga. Ali da su uvijek pokušavali uništiti našu državu, to je sigurno. Jedina tužna stvar je što su u nekom trenutku došli na ideju da iskoriste Ukrajinu za postizanje tih ciljeva. Da bismo spriječili takav razvoj događaja pokrenuli smo vojnu operaciju. To je upravo ono što su neke zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Državama, pokušavale i još uvijek pokušavaju: stvoriti tu antirusku enklavu i odatle tresti i prijetiti Rusiji. To je zapravo naš glavni cilj – spriječiti ovakav razvoj događaja.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp