Znanstvenik izbjegava odgovor na pitanje: zašto toliki broj nogometaša kolabira i iznenada umire?

Znanstvenik izbjegava odgovor na pitanje: zašto toliki broj nogometaša kolabira i iznenada umire?

Prije dva tjedna prisustvovao sam informativnom sastanku o bolestima srca kod sportaša, koji je organizirao Islandski nogometni savez. Razlog za ovaj susret je očigledan: otkako je počelo masovno cijepljenje protiv Covida-19, dvostruko više nogometaša nego prije umrlo je od srčanog udara na terenu. Jedna od žrtava, islandski nogometaš Emil Pálsson, bio je među iznenada preminulima.

Namjeravao sam odmah izvijestiti o sastanku, očekujući da će profesor Martin Halle s Tehničkog sveučilišta u Münchenu, koji prati zdravstveno stanje njemačkih sportaša, dati zanimljive i vrijedne informacije. No o Halleinoj prezentaciji bilo je malo toga za izvijestiti. Ispričao je javnosti o prvoj poznatoj iznenadnoj smrti sportaša 490. godine prije Krista (vrlo relevantno, naravno), zatim je pokazao neke grafikone smrti među maratoncima između 2000. i 2010. godine.

Na kraju je pokazao neke stare fotografije sportaša koji su kolabirali na terenu, pažljivo izbjegavajući najnovije fotografije. Ali većinu vremena proveo je pokazujući fotografije i video zapise svoje istraživačke ustanove u Münchenu, ulazeći u detalje o njegovoj opremi i pokazujući kardiografe koji, kao što mi je rekao prisutni prijatelj liječnik, nije dao nikakve informacije liječnicima i besmisleni su nemedicinarima. I nije bilo spomena o nedavnom porastu smrti sportaša.

Nakon sat i pol svega ovoga i poprilično tehničkih kvarova – dobri doktor se prethodnog dana zarazio smrtonosnim virusom i stoga nije mogao putovati na Island, iako je nedvojbeno dobio više doza cjepiva i, sudeći po slikama, uvijek je bio maskiran, tako da se izlaganje moralo držati na distanci – konačno je bilo vremena i za pitanja publike. Od brojnih prisutnih liječnika samo je jedan postavio pitanje o programu masovnog cijepljenja. Od svih prisutnih novinara jedino sam ja, skromni amaterski izvjestitelj iz TCW-a, uopće postavio pitanje. Pitao sam Dr. Hallea je li primijetio porast srčanih bolesti u posljednje vrijeme i kako bi Covid-19 i masovno cijepljenje mogli pridonijeti ovom razvoju.

Nakon iznenadnog napadaja kašlja, naravno zbog viroze, dr. Rekao nam je da nema podataka o tome, što je bilo malo iznenađenje s obzirom na njegov svakodnevni posao. Međutim, rekao je da je njegov “osjećaj” da bi moglo doći do povećanja. Objasnio je to dopingom, što nije nova pojava pa stoga ni valjano objašnjenje. Kada su ga pitali, a nakon još jednog i goreg napadaja kašlja, priznao je da sada svaki tjedan viđa slučajeve miokarditisa.

Gornji grafikon, sastavljen iz popisa srčanih zastoja u nogometu na Wikipediji, daje zabrinjavajuću sliku, u potpunosti u skladu s nedavnim istraživanjima i podacima o nuspojavama na terenu. Pad u 2020. razumljiv je jer su nogometaši uglavnom bili u karanteni, ali 21 kolaps u 2021. u oštrom je kontrastu s godišnjim prosjekom od 11 u pet godina prije 2020. Ne zaboravimo da je 2021. također bila godina značajnih zaključavanja.

To je razvoj događaja za koji smo svi očekivali da će poznati njemački stručnjak govoriti na tom sastanku. I to je nažalost bila rasprava koju je pokušao izbjeći koliko je god mogao.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp