Njemačka će nacionalizirati tvrtku za uvoz plina


Vlada SR Njemačke potvrdila je 21. rujna 2022. godine (danas) da će nacionalizirati posrnulog uvoznika plina Uniper otkupom udjela finskog državnog elektroenergetskog poduzeća, najavivši i da će u prezaduženu kompaniju uložiti još osam milijardi eura. Finski Fortum izvijestio je u mjesecu ožujku 2020. da je u Uniper uložio 6,5 milijardi eura, što mu je osiguralo 69,6 posto vlasničkog udjela. Kasnije je povećao udio na 80 posto.

Fortum godinama uplaćuje značajne dividende u finski državni proračun, no u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio je gubitak od 9,1 milijardu eura zbog Uniperovih gubitaka na tržištu plina. Prema današnjem dogovoru, Fortum neće preuzeti Uniperove gubitke za treće tromjesečje, što bi bila njegova obaveza prema ugovoru iz srpnja, i time zadržati pet milijardi eura za svoje potrebe.

Njemačka će pak nakon završetka dokapitalizacije i kupnje Fortumovih dionica, biti vlasnik 99 posto Unipera, priopćilo je ministarstvo gospodarstva. Dogovor ne uključuje pravo predbilježbe na eventualne nove dionice koje bi Uniper mogao izdati.

“Država će, što upravo pokazujemo, učiniti sve da tvrtke uvijek budu stabilne na tržištu”, izjavio je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.

„U Uniper ulažemo osam milijardi eura kapitala i zapravo otkupljujemo Fortumov udio”, izjavio je za njemačke medije ministar  Habeck.

Vlada finske koja je vlasnik 50,76 posto udjela u Fortumu,naglasila je da će poštovati dogovor.

Fortum je objavio za medije da će mu biti vraćen kredit od četiri milijarde eura koji je odobro Uniperu i da će biti poništeno njegovo jamstvo u istom iznosu, odobreno u mjesecu siječnju 2022. godine.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp