Rusija oslobodila deset zarobljenika, među njima i jedan Hrvat

Rusija oslobodila deset zarobljenika, među njima i jedan Hrvat

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, među kojima se nalazi i jedan hrvatski državljanin.

To je objavio neimenovani saudijski dužnosnik, a kako je potvrđeno iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, među oslobođenim zatvorenicima je i Vjekoslav Prebeg kojem je u Donjecku prijetila smrtna kazna. 

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavještava da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas pušten na slobodu te će sutra boraviti u Hrvatskoj. 

Vlada RH zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova od prvog dana predano radi i surađuje s ukrajinskim vlastima na oslobađanju svog državljanina, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ukrajinskog vrha tijekom njegova posjeta Ukrajini u svibnju.


“Ovim putem zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na angažmanu, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Među oslobođenim zatvorenicima su američki, britanski, švedski i marokanski državljani, rekao je dužnosnik za Reuters, a njegove su riječi prenijeli brojni svjetski mediji.


Oslobađanje je, kako je otkrio, uslijedilo uz posredovanje saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, dodajući da je avion sa zatvorenicima sletio u Rijad, odakle će se vratiti u svoje zemlje. Bin Salman je, dodaju saudijski mediji, bio u izravnom kontaktu s Kremljom i ukrajinskom stranom u provedbi ove velike operacije. 

Podsjetimo, sud u Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebega i još četvoricu stranih državljana da su se borili kao plaćenici na ukrajinskoj strani. Trojici, među kojima je bio i Prebeg, prijetila je smrtna kazna. Druga dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Matthias Gustafsson. Sva trojica uhićena su u gradu Marijupolju i okolici.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp