Trgovački centri u Austriji zbog umjetno izazvane krize počinju smanjivati grijanje i rasvjetu

Trgovački centri u Austriji zbog umjetno izazvane krize počinju smanjivati grijanje i rasvjetu

S ciljem takozvane uštede energije zbogumjetne i planski izazvane energetske krize, trgovački centri u Austriji kreću sa smanjenjem grijanja i rasvjete , što će nužno dovesti do nove ugroze radnih mjesta.

Udruga austrijskih trgovaca upozorava da zbog poskupljenja energenata prijeti opasnost da do kraja godine 6000 trgovina zauvijek zatvori svoja vrata.

Zbog teške situacije, kako bi zajednički uštedjeli energiju, domaći trgovački centri i trgovci sklopili su suradnju na razini cijele Austrije.

Kako navode, glavni cilj je ušteda energije, bez utjecaja na iskustvo kupaca.

Utvrđena su četiri sektora u kojima su moguće uštede, a to će biti usmjereno, kao preporuka, na sve trgovine.

Što se rasvjete tiče, trgovine bi trebale prijeći na LED žarulje, te smanjiti intenzitet osvjetljenja, odnosno češće koristiti senzore koji bi aktivirali svjetlo uslijed kretanja ljudi.

Kada su u pitanju klima uređaji, predlaže se smanjenje sobne temperature i optimiziranje hlađenja.

U području ventilacije ventilacijska postrojenja više ne bi smjela raditi 24 sata na dan, već se samo povremeno i potpuno uključivati ​​nakon radnog vremena.

Što se tiče električnih uređaja, preporuča se korištenje uređaja energetskog razreda “A”, odnosno uređaja koji štede energiju.


Predsjednik Udruge trgovaca na malo Rainer Weil kaže da su trgovci suočeni s prosječnim povećanjem troškova električne energije od 219 posto.

Time je, kaže, samo u trgovini ugroženo 600.000 radnih mjesta.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp