Vlada Poljske pripremila tablete joda u slučaju nuklearne katastrofe

Vlada Poljske pripremila tablete joda u slučaju nuklearne katastrofe

Vlada Poljske je vatrogasnim zajednicama diljem zemlje podijelila tablete joda kako bi se u slučaju potrebe odmah mogle distribuirati. Odluka je donesena zbog straha za sigurnost nuklearnih elektrana u Ukrajini.

“Ovo je standardna procedura koju propisuje zakon i koja se primjenjuje u slučaju moguće opasnosti od radijacije. Istovremeno, želimo vas obavijestiti da u ovom trenutku ne postoji takva opasnost i Nacionalna agencija za nuklearnu energiju konstantno prati situaciju”, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Naglasili su da su sve službe u stanju pripravnosti i da je osigurano dovoljno doza joda za sve poljske građane.

U slučaju potvrđene kontaminacije plan je distribuirati tablete joda koje pomažu u apsorpciji radioaktivnih tvari. Nakon katastrofe u ukrajinskom Černobilu 1986. godine poljske su vlasti također podijelile jod milijunima građana, posebno djeci.

U mjesecu ožujku ove godine ruske su snage zauzele ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje, najveću u Europi. Odonda postoji zabrinutost za sigurnost. Energoatom koji upravlja nuklearnim elektranama u Ukrajini, rekao je da je Rusija u nedjelju ispalila projektile i prema drugoj najvećoj nuklearki u Ukrajini, objavili su poljski mediji.

Izvor: n1info.com

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp