Al Gore – Energetska kriza izvrsna je za provedbu klimatske agende

Svijet je na “pozitivnoj prijelomnoj točki” u borbi protiv klimatskih promjena, jer sve veći troškovi nafte i plina tjeraju vlade na bržu dekarbonizaciju, rekao je bivši američki potpredsjednik i suosnivač Generation Investment Managementa Al Gore za agenciju Reuters.

Jedan od pokretača klimatske ludnice ukazao je na Zakon o smanjenju inflacije potpisan u kolovozu, paket vrijedan 430 milijardi dolara koji se predstavlja kao najveći klimatski paket u povijesti SAD-a, kao i obećanje Australije ranije ovog mjeseca da će smanjiti emisije ugljika za 43% do 2030. .. i to do 2030., 2050. godine.

Al Gore je također rekao kako očekuje da će Brazil promijeniti svoju klimatsku politiku nakon predstojećih izbora te da će Kina ponovno uspostaviti dijalog s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na summitu G20 u Indoneziji u mjesecu studenom.

Dodao je, međutim, da je zabrinut zbog poteza nekih zemalja da povećaju proizvodnju fosilnih goriva uoči rata u Ukrajini, koji Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”, zbog koje su cijene nafte i plina skočile.

Čisto fosilno gorivo ne postoji, kao što ne postoji ni zdrava cigareta”, rekao je Gore. “Ne želimo vidjeti ulaganja u infrastrukturu fosilnih goriva takve vrste da A/ neće ublažiti kratkoročni problem, a B/ će jamčiti više razine emisija za desetljeća koja dolaze.”

“Postoje znakovi apsolutno posvuda u svijetu” da se tempo promjena ubrzava, istaknuo je, dodajući da je potreba za djelovanjem također potaknuta pogoršanjem vremenskih uvjeta.

“Majka priroda pridružila se raspravi o klimatskoj krizi”, rekao je Gore, navodeći toplinske valove u Kini, poplave u Pakistanu i sušu u Europi.

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp