EU komisija donijela odluku protiv Mađarske kakva se ne pamti

EU komisija donijela odluku protiv Mađarske kakva se ne pamti

“Hrvatska podržava sve mehanizme za zaštitu vladavine prava, između ostaloga i ovaj o uvjetovanosti”, izjavila je gospođa Andreja Metelko Zgombić u Bruxellesu, gdje je sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslove.

Europska komisija uputila je prijedlog Vijeću EU zamrzavanje 65 posto ili 7.5 milijardi eura europskih sredstava Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava.

Takva odluka bez presedana donesena je prije dva dana u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava.

 

No, iako je odluka neviđena u dosadašnjoj povijesti Unije i čini se grozna, EU je Mađarskoj odmah ponudila izlaz iz ove situacije i to i prije nego što blokada EU novca Mađarskoj stupi u snagu. Naime, Budimpešta sankcije može izbjeći ako u sljedeća dva mjeseca otkloni razloge zbog kojih je došlo do takvog prijedloga.

“Bilo nam je drago čuti da su Komisija i Mađarska dogovorile određenu dinamiku za rješavanje ovoga pitanja, koja bi mogla trajati najviše dva mjeseca, te da postoji prostor za dogovor. Mi bismo najradije voljeli vidjeti da takvi preventivni mehanizmi djeluju i postižu svrhu”, izjavila je gospođa Metelko Zgombić.

I među drugim državama članicama nema volje za ulazak u ozbiljan sukob s jednom od članica u trenutku kada je važno sačuvati jedinstvo dok Rusija vodi agresivni rat protiv Ukrajine.

Čini se da je  takva poruka stigla i u Budimpeštu. Mađarski medij sklon premijeru Orbanu je objavio : “Naša domovina je dobila bitku”. 

Ako ne izgubi ta sredstva , to će se svakako pokazati točnim.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp