Meta – Facebookova tehnologija autocenzure je loša

Meta – Facebookova tehnologija autocenzure je loša

Metin (Facebook) nadzorni odbor rekao je da bi tvrtka trebala poboljšati svoj automatizirani sustav uklanjanja slika. Sustav je greškom uklonio objave s karikaturom koja prikazuje policijsko nasilje u Kolumbiji.

Slika je dodana u bazu podataka Meta Media Matching Service. Nakon što je slika dodana u bazu podataka, automatski se uklanja kada se objavi.

Prema podacima Nadzornog odbora, zbog uklanjanja slike žalilo se 215 osoba, od kojih je 98 posto bilo uspješno. Unatoč uspješnim žalbama, Meta nije uklonila sliku iz baze podataka.

“Upotrebom automatiziranih sustava za uklanjanje sadržaja, baze podataka usluge Media Matching Service mogu pojačati utjecaj loših odluka pojedinačnih recenzenata”, objavio je Odbor. Također su pritužbe trebale pokrenuti reviziju slike i njezino uklanjanje iz baze podataka, jer je jedna loša odluka mogla rezultirati zabranom slike na neodređeno vrijeme, unatoč različitim zaključcima recenzenata.

Povjerenstvo je preporučilo nekoliko metoda nadzora.

“Odbor je posebno zabrinut što Meta ne mjeri točnost baza podataka usluge Media Matching Service za određena pravila sadržaja”, istaknuo je. “Bez ovih podataka, koji su ključni za poboljšanje performansi ovih baza podataka, tvrtka ne može reći radi li ova tehnologija učinkovitije za neke standarde zajednice od drugih.”

Nadzorni Odbor je također zatražio od Mete da objavi stope pogrešaka za sadržaj koji je greškom uključen u bazu podataka usluge Media Matching Service.

Odbor je također razmatrao slučaj oko Facebookove politike o ekstremizmu, gdje se činilo da ne pravi razliku između izvještavanja o ekstremističkim skupinama i njihove podrške.

Odbor je zaključio da je Meta pogriješila kada je uklonila publikaciju na urdu koja je izvještavala da su talibani ponovno otvorili škole za djevojčice i žene. Facebook je uklonio objavu zbog kršenja pravila koja zabranjuju “veličanje” ekstremističkih skupina poput talibana. Uložena je žalba na uklanjanje objave, ali ona nikada nije pregledana jer Facebook ima manje od 50 recenzenata koji govore urdu.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp