U SR Njemačkoj jezivo poskupjela drva za ogrjev

U SR Njemačkoj jezivo poskupjela drva za ogrjev

Vlasnici peći na drva ili pelete ove se jeseni i zime u Njemačkoj suočavaju s drastičnim poskupljenjima, priopćio je danas, 22. rujna 2022. godine, Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

„Cijene drva za ogrjev i peleta su u mjesecu kolovozu bile 86 posto više nego u istom razdoblju prošle godine“, objavio je Savezni ured za statistiku.

Znatno povišenje cijena objašnjava se s jedne strane povećanom potražnjom, a s druge povećanim troškovima transporta i radne snage.

Posebno je porasla cijena peleta, za 108 posto, što je znatno više nego stopa porasta cijene u drugim sektorima koja u prosjeku iznosi 45 posto.

Vlada SR Njemačke već godinama subvencionira nabavku peći na pelete kao ekološki održivog ogrjeva. Od početka rata u Ukrajini u Njemačkoj je naglo porasla potražnja za pećima na drva i pelete.

Ministarstvo zaštite okoliša upozorilo je na zakonski propisane količine sitnih čestica za peći na drva. Dozvoljene su samo peći novijeg datuma proizvodnje s ugrađenim filterima, kao i modernizirane starije peći.

Prema podacima Ministartsva , peći na drva uzrokuju u zraku više mikro čestica nego promet.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp