Ukrajinsko oklopno vozilo s kukastim križem prikazano na njemačkoj televiziji

Njemačka novinarska ekipa snimila je ukrajinske vojnike kako voze oklopno vozilo sa svastikom tijekom ukrajinske protuofenzive na područja koja su zauzeli Rusi.

U utorak je kanal N-TV objavio kratki video koji su snimili njegovi novinari u pratnji ukrajinske vojske. Izvješće opisuje nedavna napredovanja trupa u istočnoj regiji Kharkiv, tijekom kojih su kijevske snage ponovno zauzele grad Izyum.

Dok novinarka intervjuira ukrajinskog vojnika u blizini ceste, prolazi oklopno vozilo s nečim što izgleda kao bijela svastika naslikana na boku. Ni novinar ni kanal nisu objasnili prisutnost simbola.

Ovo nije prvi put da su ukrajinske trupe primijećene s tetovažama i oznakama u nacističkom stilu. Poznato je da bataljun Azov, koji je dio Nacionalne garde Ukrajine, u svojim redovima ima pripadnike nacionalističkih i neonacističkih stavova.

U svibnju je predsjednik Volodymyr Zelensky objavio sada izbrisanu fotografiju ukrajinskog vojnika s oznakom koja podsjeća na simbol “smrtne glave” (Totenkopf) koji su koristile elitne SS trupe Adolfa Hitlera.

Sličan incident dogodio se prošlog tjedna kada je ured Zelenskog podijelio fotografiju predsjedničkog tjelohranitelja s neonacističkom značkom. Slika je u međuvremenu uklonjena.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp