Bizarno – Školama u poljskoj rečeno je da se pripreme za potencijalnu nuklearnu katastrofu

Bizarno – Školama u poljskoj rečeno je da se pripreme za potencijalnu nuklearnu katastrofu

Učitelji su zamoljeni da učenicima podijele tablete protiv zračenja u najgorem slučaju.

Poljski učitelji zamoljeni su da u hitnim slučajevima učenicima podijele tablete joda protiv zračenja. Lokalni dužnosnici kažu da se pripremaju za potencijalni nuklearni incident, dodajući da je takav scenarij malo vjerojatan.

Marek Plesniar, voditelj Nacionalne udruge upravljačkog osoblja u obrazovanju (OSKKO), rekao je u petak za novine Rzeczpospolita da su učitelji dobili upute da, u hitnim slučajevima, moraju podijeliti tablete kalijevog jodida, koje pomažu u sprječavanju trovanja radijacijom.

Dodao je da je nekima rečeno da će morati distribuirati tablete u roku od šest sati od upozorenja.

Glasnogovornik Gradskog vijeća Varšave Jakub Leduchovski rekao je novinama da se vlasti pripremaju za moguću nuklearnu prijetnju. No, ustvrdio je da je trenutno “rizik od zračenja minimalan”.

Poljska i Ukrajina dijele granicu. Poljsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u ponedjeljak da su tablete kalijevog jodida poslane regionalnim vatrogasnim službama nakon “medijskih izvješća o borbama u blizini nuklearne elektrane Zaporožje” u južnoj Ukrajini.

Ruske trupe zauzele su najveću europsku nuklearnu elektranu ubrzo nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju krajem veljače. Moskva i Kijev od tada se međusobno optužuju za granatiranje objekta u kojem još uvijek radi lokalno osoblje.

Dužnosnici grada Energodara, koji se nalazi u blizini tvornice, objavili su u utorak da je njezin rashladni sustav oštećen u granatiranju.

Dijelovi regije Zaporožje pod ruskom kontrolom nalaze se među područjima u kojima se održava petodnevni referendum o pripajanju Rusiji, koji je započeo u petak. Ukrajina i Zapad smatraju glasovanje nezakonitim i rekli su da neće priznati rezultat.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp