Njemačku će u narednih nekoliko mjeseci zahvatiti dvoznamenkasta inflacija, a svi mi unutar EU ovisni smo o njoj

Zašto pišem o Njemačkoj? Zato što su svi ostali, a posebno mi o njoj ovisni unutar EU.  Njemačku će narednih nekoliko mjeseci zahvatiti dvoznamenkasta inflacija, a u isto vrijeme pad ekonomske aktivnosti, kraće rečeno stagflacija s trajanjem koje nitko ne može predvidjeti. To je u ekonomiji najteža bolest za liječiti. Već sada inflacija u Njemačkoj je 8% što je najviše u proteklih 70 godina.

Što govore ove loše brojke? One govore da će Njemačka kao ekonomska lokomotiva Europske unije biti zahvaćena valom stečajeva poduzeća i rastom iznosa nenaplativih kredita banaka. Snažnije će rasti broj siromašnih, a uvoz strane robe će morati padati. Kada Njemačka zakašlje ostali će dobiti upalu pluća.

Može li Njemačka išta učiniti da izbjegne stagflaciju? Ne može bitno. Ona već sada smanjuje uvoz ruskog plina, ali uvoz iz drugih zemalja, prije svega iz SAD-a ima istu visoku cijenu zbog koje kolabira sve više poduzeća. Smanjenje proizvodnje smanjit će izvoz o čemu je Njemačka jedna od najovisnijih zemalja u svijetu.

Što može učiniti Europska središnja banka? Ako povisi kamate da zaustavi inflaciju povećat će broj stečajeva jer mnogi neće moći vraćati dugove. Ako zadrži kamate niskim potiče inflaciju. Njemačkoj nikada prostor Europske unije nije bio dovoljan za njeno moćno gospodarstvo.

Sve ovo imat će još jače negativne učinke na ostale članice EU koje će smanjiti izvoz u Njemačku, a i same pate od visokih cijena plina i hrane. Slabit će zbog svega toga i tečaj eura, a eurozona će se pokazati nemoćnom jer će je razdirati s jedne strane inflacija, a s druge strane pad proizvodnje, a ona u isto vrijeme ne može rješavati oba problema. O Italiji da i ne pričam jer je njen pad već započeo.

I tu sada nastupa problem o kojemu govorim godinama i upozoravam da Hrvatska naprosto ne smije ući u eurozonu i prihvatiti euro jer ga ova opća kriza može uništiti kao projekt. Osim toga, države moraju biti poslušne ako žele dobiti obećane EU fondove koji su stvoreni iz emisije ECB-a, a to znači bez pokrića.

Da ne širim ovu analizu, jer je slijepcu jasno da slijedi neka vrsta ekonomskog tsunamija koja će posebno poharati slabije članice. Uvoditi euro u takvim okolnostima i biti ih svjestan može samo onaj koji s namjerom želi uništiti naše gospodarstvo, državu i narod. U uvjetima ovakvih kriza nema ništa važnije nego imati vlastitu valutu. Jeste li spremni da u zadnji čas zajedno spriječimo tu katastrofu za Hrvatsku?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp