Nuklearni rat izazvao bi apokaliptično novo ledeno doba

Nuklearni rat izazvao bi apokaliptično novo ledeno doba

Nuklearni rat bi uzrokovao pad globalne temperature za oko 13 stupnjeva Fahrenheita (7 stupnjeva Celzija), što bi izazvalo ‘nuklearno ledeno doba’ koje bi dovelo do masovne gladi prema novoj studiji.

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Louisiana State u Baton Rougeu upozorila je da bi nuklearni sukob opustošio svjetske oceane, a posljedice bi se osjećale tisućama godina.

Vijesti sa samita: Bilo kroz namjerni ratni čin, slučajnu detonaciju ili hakiranje, detonacija nuklearnog arsenala bilo gdje u svijetu proširila bi se u gornju atmosferu i utjecala na sve na planetu.

“U svim simuliranim scenarijima istraživača, nuklearne vatrene oluje oslobađale bi čađu i dim u gornje slojeve atmosfere koji bi blokirali sunce, što bi rezultiralo propadanjem usjeva diljem svijeta”, pokazalo je istraživanje.

“U prvom mjesecu nakon nuklearne detonacije prosječne globalne temperature pale bi za oko 13 stupnjeva Fahrenheita (7 stupnjeva C), što je veća promjena temperature nego u posljednjem ledenom dobu.”

Brzo rastući morski led tada bi blokirao glavne luke, poput onih koje se nalaze u Pekingu, Kopenhagenu i St. Petersburgu, onesposobivši glavne globalne brodske putove i spriječivši uvoz hrane u mega-gradove poput Šangaja.

“Nagli pad svjetla i temperatura oceana, posebno od Arktika do sjevernog Atlantika i sjevernog Tihog oceana, ubio bi morske alge, koje su temelj morske prehrambene mreže, stvarajući u biti glad u oceanu. To bi zaustavilo većinu ribolova i akvakulture”, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici su otkrili da bi nuklearni rat između SAD-a i Rusije rezultirao požarima koji bi izbacili “više od 330 milijardi funti dima i crnog ugljika koji apsorbira sunčevu svjetlost u gornju atmosferu”.

“Međutim, možemo i moramo učiniti sve što možemo da izbjegnemo nuklearni rat. Učinci su previše vjerojatno da bi bili globalno katastrofalni”, zaključili su znanstvenici.

Studija je objavljena u recenziranom časopisu AGU Advances.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp