Tedros upozorava: Nema opuštanja, pandmeija Covid-a još je daleko od kraja

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije odustao je od svoje prethodne tvrdnje da je kraj pandemije Covida blizu, upozorivši umjesto toga da je kraj krize “još veoma daleko”.

Prošli tjedan je Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao novinarima da je kraj pandemije na vidiku.

Američki predsjednik Joe Biden otišao je još dalje u intervjuu emitiranom u nedjelju i izjavio da je pandemija u Sjedinjenim Državama gotova.

Obraćajući se ponovno medijima s margina Opće skupštine UN-a u New Yorku u četvrtak, Tedros je djelovao manje optimistično i ovaj put je rekao da “mogućnost vidjeti kraj ne znači da smo na kraju”.

France 24 izvještava: Ponovio je da je svijet u najboljoj poziciji u kojoj je ikad bio da okonča pandemiju, s brojem tjednih smrtnih slučajeva koji nastavlja padati — i sada samo 10 posto od onoga što je bio na vrhuncu u siječnju 2021.

Tedros je istaknuo da je dvije trećine svjetske populacije cijepljeno, uključujući tri četvrtine zdravstvenih radnika i starijih ljudi.

“Proveli smo dvije i pol godine u dugom, mračnom tunelu i tek počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela”, rekao je.

No, naglasio je, “još je daleko, a tunel je još uvijek mračan, s mnogim preprekama koje bi nas mogle saplesti ako ne pripazimo.”

“Još uvijek smo u tunelu.”

U najnovijem epidemiološkom ažuriranju, iz WHO-a su poručili da je prošli tjedan prijavljeno više od 9800 smrtnih slučajeva, što je 17 posto manje nego tjedan ranije, dok je prijavljeno 3,2 milijuna novih slučajeva.

UN-ova zdravstvena agencija upozorila je da je pad broja prijavljenih slučajeva varljiv, jer su mnoge zemlje smanjile testiranje i možda ne otkrivaju manje ozbiljne slučajeve.

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za Covid, rekla je novinarima da virus još uvijek “kruži na intenzivnoj razini”, iako se situacija razlikuje u različitim zemljama.

No istaknula je da svijet ima alate potrebne za obuzdavanje širenja.

“Naš cilj je okončati izvanredno stanje u svim zemljama. I nastavit ćemo s tim dok ne postignemo taj cilj”, rekla je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp