Zelenski tiho izbrisao fotografiju nacističkog znaka svog tjelohranitelja

Zelenski tiho izbrisao fotografiju nacističkog znaka svog tjelohranitelja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je fotografiju na svojim kanalima društvenih medija na kojoj se vidi kako jedan od njegovih osobnih zaštitara nosi nacističku oznaku jedinice osobnih tjelohranitelja Adolfa Hitlera, a nakon što je spomenuta oznaka primijećena na društvenim mrežama, brzo je odlučio obrisati sliku s interneta, s obzirom na to da je izazvala kritike na Zapadu.

Predsjednik Zelenski je 13. rujna iznenada otputovao u grad Izyum u regiji Kharkov radi fotografiranja nakon što je njegova vojska ponovno zauzela grad od ruskih snaga. Tijekom posjeta, vojnik koji je izgleda čuvao Zelenskog fotografiran je s oznakom inspiriranom nacizmom na uniformi.

Kada je slika privukla pozornost na društvenim mrežama, službeni računi ukrajinskog predsjednika na Telegramu i Facebooku potiho su je izbrisali.

U Izyumu je 14. rujna Zelensky sudjelovao u ceremoniji podizanja zastave uz melodiju ukrajinske nacionalne himne i snimio selfije s lokalnim civilima i vojnicima. 

Jedna fotografija objavljena na Telegramu i Facebooku Zelenskog (arhivirano ovdje i ovdje ) uhvatila je predsjednika dok pozira za selfije s ukrajinskim vojnicima. Dok je Zelensky bljesnuo osmijeh u kameru veselog vojnika, uz njega je bio teško opremljen vojnik koji je stajao na straži i bio okrenut u suprotnom smjeru. Odmah preko desnog ramena Zelenskog vidjela se mala, ali uočljiva mrlja na stražnjoj strani vojničkog pancirnog prsluka.

Korisnici društvenih mreža brzo su prepoznali simbol. Izveden je iz “Totenkopfa,” (njemački za “Glavu smrti”), oznake koja se naveliko koristila u nacističkoj Njemačkoj. Značke s motivom lubanje i kostiju popularizirale su njemačke jedinice Death’s Head Units, čiji je izvorni zadatak bio – služiti kao stražari u koncentracijskim logorima. U listopadu 1939. oko 6500 članova bili su raspoređeni kao borci na prvoj liniji u pokušaju osvajanja Europe i Sovjetskog Saveza, provodeći ratne zločine i etničko čišćenje na svom putu.

Simbol SS-Totenkopfa

Čini se da je tjelohranitelj Zelenskog nosio nešto izmijenjenu verziju oznake SS-Totenkopfa; nedostajale su joj križne kosti, a lubanja je nosila kacigu.

Međutim, ovaj je novinar uspio pronaći tri online prodavača sa sjedištem u Ukrajini koji prodaju zakrpu, koja je označena kao “Operator Skull” i proizvedena od strane tvrtke pod nazivom R3ICH, izričita referenca na nacističku Njemačku.

Usporedna usporedba oznake R3ICH i poboljšane verzije oznake koju nosi tjelohranitelj Zelenskog

Dok se tek treba pojaviti jasna i velika snimka oznaka koje ukrašavaju očitog tjelohranitelja Zelenskog, poboljšani prikazi slike jasno pokazuju da je nosio isti dizajn koji je proizveo R3ICH. Obje značke prikazuju lubanju s kacigom, pokrivala za glavu gotovo su identična, nos i otvori za oči dijele jednak prostor između sebe, siluete se ne mogu razlikovati, a oznake iscrtane na kacigi pojavljuju se na istom mjestu.

Pažljiviji pogled na R3ICH-ovu oznaku “Operator Skull” otkriva još više uznemirujući detalj: ključ kostura prikazan u gornjem desnom kutu kacige jasna je referenca na SS diviziju Leibstandarte ili Leibstandarte SS Adolf Hitler — Hitlerovu osobnu jedinicu tjelohranitelja. Jedinica je kasnije evoluirala u Panzer, ili oklopnu tenkovsku diviziju i, poput Totenkopfa, sudjelovala je u nekoliko invazija diljem Europe i Sovjetskog Saveza. 

Amblem ključa kostura SS divizije Leibstandarte

Dok se SS divizija Leibstandarte probijala kroz Harkov — gdje je ovaj tjedan tjelohranitelj Zelenskog fotografiran s oznakom “Operatorska lubanja” — tijekom Drugog svjetskog rata, jedna od njezinih jedinica dobila je nadimak “Bataljon puhala” zbog svoje navike paljenja ruskih sela.

Vojnik Leibstandarte SS Adolf Hitler pali cigaretu na zapaljenom slamnatom krovu zgrade u Kharkovu. Fotografija putem njemačkog saveznog arhiva

Nakon što se ovaj novinar oglasio na društvenim mrežama i izvijestio da izgleda da tjelohranitelj Zelenskog nosi naljepnicu “Operatorska lubanja”, ni manje ni više nego osam korisnika Twittera ustvrdilo je da je slika fotošopirana. Šokantno, Twitter je čak smatrao tweet MintPress Newsa o fotografiji “osjetljivim sadržajem”, očigledan pokušaj kontrole štete u ime Zelenskog koji je smanjio vidljivost slike na platformi.

Viđenje nacističke oznake podsjetilo je na incident iz 2018. u kojem je tadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozirao s vojnicima koji su nosili plakat s nacističkim simbolom Totenkopf. Newsweek je lažno tvrdio : “Slika uključuje lubanju i kosti za koje se čini da su fotošopirane na fotografiji ukrajinskih trupa.” Međutim, kako je izvijestio The Grayzone , vojnik koji je stajao neposredno uz Porošenka nosio je nacistički znak na prsima. Padobranci su se kasnije ispričali zbog isticanja nacističkog simbola, dodatno diskreditirajući Newsweekov spin.

Kao i prije, slika nacističke oznake bila je stvarna. Štoviše, zakrpa “Operator Skull” tvrtke R3ICH čini se vrlo popularnom u Ukrajini. Od tri internetske trgovine sa sjedištem u Ukrajini za koje je ovaj novinar otkrio da prodaju nacistički amblem, ni u jednoj taj amblem nije ostao na zalihama. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp