Ivan Lovrinović – Nismo niti svjesni koliko smo blizu točke kada se ovaj sustav mora slomiti da bi se izgradio novi


Tržišta kapitala su se već davno otkačila od svake realnosti i postala prave kockarnice i nužno im slijedi slom. Na ovom grafikonu prikazan je odnos vrijednosti američkih dionica u odnosu na BDP koji je 16. rujna dosegnuo 167%. Vidljivo je da on od 1950. do 1997.godine nikada nije premašio 100% američkog BDP-a. No, od 1995.godine kada je globalizacija uzela maha, on je oštro rastao da bi 2001.godine nastupila financijska kriza i on se “srušio”, ali odmah potom snažno rastao, da bi 2008. godine ponovo zbog velike financijske krize snažno pao.

Čovjek bi očekivao da su te dvije krize u samo sedam godina opametile sudionike na tržištu kapitala. Ali nisu, jer pohlepa nema granice. Naprotiv, index je od 2009. do 2021.godine narastao sa 100% na preko 200%, što se nikada od 1950.godine nije dogodilo. Iz ovoga je potpuno jasno da su tržišta kapitala postala prave kockarnice koje su već odavno izgubile vezu s kretanjem realne ekonomije.

Pohlepa i nakupljanje kapitala kao crv nagrizaju ovaj sustav. On je bolestan i već bi propao da ga nakon 2008. godine nisu spašavale središnje banke i to u toj mjeri koja nije viđena u povijesti. Nikada financijska oligarhija nije na taj i toliki način upregnula središnje banke za obranu svoga bogatstva, odnosno cijena njihovih vrijednosnica na tržištu.

Središnje banke su time privremeno odložile ono što je neminovno, a to je još veća i opasnija financijska kriza za koju neće biti lijeka, jer za ovakav kapitalizam lijeka više nema. I zato imamo hibridne ratove koji osim virusa uključuju energente, hranu i novac…

Da se vratim na grafikon; živimo u vremenu šarenih balona, nerealnih očekivanja, pohlepe i svih vrsta prevara da bi se došlo do novca. Baloni moraju puknuti ili se ispuhnuti, a onda slijedi potjera za realnim dobrima – milom ili silom.

I zaista je točno ono što je rekao Warren Buffet, po kojem je nazvao ovaj index, da su financijska tržišta suvremeno oružje za masovno uništenje. Samo bih dodao da to oružje u rukama drži onih 2% najbogatijih, a masovno stradaju obični ljudi koji svoj kruh ne zarađuju u kockarnici već u realnoj ekonomiji.

Nismo niti svjesni koliko smo blizu točke kada se ovaj sustav mora slomiti da bi se izgradio novi. Hoće li biti pravedniji i bolji ovisi o nama ljudima diljem svijeta.


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp