Kina naglašava da je pitanje Tajvana unutarnja kineska stvar, SAD se ne smije miješati

Kina naglašava da je pitanje Tajvana unutarnja kineska stvar, SAD se ne smije miješati

Kina je žestoko kritizirala Sjedinjene Američke Države za slanje “vrlo pogrešnih, opasnih signala” Tajvanu nakon što je američki državni tajnik svom kineskom kolegi rekao da je održavanje mira i stabilnosti u Tajvanu od vitalne važnosti.

Tajvan je bio u središtu 90-minutnih, “izravnih i iskrenih” razgovora između državnog tajnika Antonyja Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, rekao je američki dužnosnik novinarima.

“S naše strane, državni tajnik je jasno rekao da je, u skladu s našom dugotrajnom politikom jedne Kine, koja se nije promijenila, održavanje mira i stabilnosti u (Tajvanskom) tjesnacu od vitalne važnosti”, izjavio je medijima.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju o sastanku reklo je da Sjedinjene Države šalju “vrlo pogrešne, opasne signale” Tajvanu, a što su tajvanske aktivnosti prema neovisnosti otvorenije, to je manje vjerojatno da će doći do mirnog rješenja.

“Pitanje Tajvana unutarnja je kineska stvar i Sjedinjene Države nemaju se pravo miješati u to koja će se metoda koristiti za njegovo rješavanje”, citiralo je ministarstvo Wangove riječi.

Napetosti oko Tajvana narasle su nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u mjesecu kolovozu – nakon čega su uslijedile velike kineske vojne vježbe – kao i obećanja američkog predsjednika Joea Bidena da će braniti demokratski otok.

Izjava Predsjednika Bidena bila je njegova najeksplicitnija izjava o upućivanju američkih trupa u obranu otoka. Bio je to odmak od dugogodišnje američke politike “strateške dvosmislenosti”, koja ne daje do znanja hoće li Sjedinjene Američke Države vojno odgovoriti na napad na Tajvan.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp