Amrita Sen – Europska energetska kriza neće trajati samo jednu zimu

Amrita Sen – Europska energetska kriza neće trajati samo jednu zimu

Zbog smanjene opskrbe energijom zbog sankcija protiv Rusije i zatvaranja važnih izvoznih ruta plinovoda kroz Moskvu, Europa će morati tražiti naftu i plin i nakon nadolazeće zime, budući da trenutna kriza nije “priča za jednu zimu” “, prema izvješću analitičara konzultantske tvrtke Energy Aspects, piše Tsvetana Paraskova na Oilprice.com.

“Ovo nije priča o jednoj zimi, neka to bude jasno”, rekla je Amrita Sen, osnivačica i direktorica istraživanja Energy Aspects, u intervjuu za Bloomberg u petak.

Europa će morati omjeriti potražnju kako bi održala tržište u ravnoteži, ne samo ove zime, već sljedeće zime i možda zime nakon toga, istaknula je.

Energetska kriza već gura Njemačku – najveće europsko gospodarstvo – u recesiju koja će se produbiti kako ulazimo u zimske mjesece zbog tekuće krize prirodnog plina i energije, objavila je Bundesbank, njemačka središnja banka, u svom mjesečnom izvješću ranije ovog tjedna. Njemačka je ovog tjedna također odlučila nacionalizirati svog najvećeg uvoznika plina, Uniper, kako bi spriječila kolaps njemačkih dobavljača energije i plina. U cijeloj Europi industrije su prisiljene smanjiti ili zatvoriti proizvodnju kao rezultat rastućih cijena energije, a nekoliko europskih industrijskih udruženja kaže da prijedlozi Europske komisije za smanjenje cijena energije kućanstava i poduzeća tijekom krize nisu dovoljni da im pomognu da prežive zimu.

Sen iz Energy Aspects izjavila je za Bloomberg da će tržište nafte imati vrlo nestabilno posljednje tromjesečje ove godine. 2022. je godina s drugom najvećom volatilnošću do sada od 1990. godine, najveća volatilnost zabilježena je 2020. godine.

“Očekujemo mnogo više cijene do kraja godine”, a Energy Aspects predviđa da će cijena nafte na kraju godine biti oko 120 dolara po barelu, dodala je.

Na početku petka cijena brent nafte iznosila je 90 dolara po barelu.

Nakon što embargo EU-a stupi na snagu, Indija i Kina bi teoretski mogle apsorbirati dodatnu rusku naftu, ali bankarski sektor bi bio oprezan u pogledu sekundarnih američkih sankcija i to bi moglo ograničiti sposobnost Rusije da izvozi naftu, rekla je Sen. Osim toga, Rusija bi zaplijenila mnogo nafte na brodovima za Aziju i zatim pronašla kupce, dodatno podižući vozarine, dodala je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp