Predsjednik Zelenskij: Šokiran sam jer nam Izrael nije dao proturaketni sustav

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij rekao je da je šokiran time što Izrael nije opskrbio Kijev svojim proturaketnim sustavom kako bi se zemlja branila od ruskih napada, pokazuje jučerašnji intervju. Predsjednik Zelenskij traži to oružje još od početka ruskog napada u veljači 2022. godine. Spomenuo je izraelski sustav Čelične kupole koji se često koristi za obranu od raketa palestinskih militanata iz Gaze. 

“Ne znam što se dogodilo Izraelu. Iskreno sam šokiran jer ne razumijem zašto nam ne bi mogli dati svoju protuzračnu obranu”, rekao je ukrajinski predsjednik u razgovoru s francuskim novinarima, prenosi agencija Reuters. 

Zelenskijeva izjava snažnija je od one u mjesecu ožujku kada je kritizirao Izrael što ne šalje naoružanje. Izrael je osudio rusku invaziju, no ne želi u potpunosti ugroziti odnose s Moskvom, važnim igračem u susjednoj Siriji, gdje se izraelske snage često sukobljavaju s proiranskim paravojskama. 

“Razumijem, u teškoj su situaciji, uzimajući u obzir situaciju sa Sirijom i Rusijom”, izjavio je Zelenskij, dodavši da nikog ne osuđuje. “Iznosim činjenice. Moji razgovori s izraelskim vodstvom nisu nimalo pomogli Ukrajini.”

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp