Šokantno! Više od 100.000 tvrtki u Italiji pred zatvaranjem

Šokantno! Više od 100.000 tvrtki u Italiji pred zatvaranjem

Više od 100.000 firmi u Italiji u opasnosti je od zatvaranja zbog visokih računa za energiju, izvijestila je u subotu novinska agencija Corriere della Sera, citirajući Carla Sangalija, čelnika talijanskog poslovnog udruženja Confcomercio.

“Već danas mnoge tvrtke reorganiziraju ili smanjuju usluge… Od sada do prve polovice 2023. godine najmanje 120.000 malih poduzeća u uslužnom sektoru je u opasnosti… Ovo je konzervativna procjena koja ne uzima u obzir najveće tvrtke”, rekao je Sangali za talijanske medije.

Prema dužnosnicima, situacija bi mogla dovesti do gubitka više od 370.000 radnih mjesta. Sangali je istaknuo da su cijene energije u Italiji puno više nego u drugim zemljama, što opterećuje mala i srednja poduzeća.

“Što se tiče troškova energije, naši će hoteli, barovi, restorani i trgovine ove godine platiti 40-60 posto više na računima nego u Njemačkoj, a tri puta više nego u Francuskoj”, naglasio je Sangali.

Napomenuo je da bi energetska kriza mogla zadati posljednji udarac mnogim poduzećima koja su već postala ranjiva zbog pandemije Covid-19. Dužnosnik je rekao da su zemlji potrebne “dobre reforme i dobre investicije” koje će “učiniti da naša zemlja funkcionira bolje i na jednostavniji način” te pozvao na vraćanje nekih mjera potpore uvedenih tijekom pandemije.

Italija se, zajedno s ostalim zemljama EU, bori s rekordno visokom inflacijom. Godišnja inflacija u zemlji dosegla je 8,4 posto u kolovozu, uglavnom zahvaljujući troškovima energije. Italija se oslanja na uvoz za gotovo 75% svoje energije. Početkom ove  2022. godine uvozila je 40 posto plina iz Rusije, ali je u mjesecu srpnju ruska kupnja pala na 25 posto zbog sankcija. Ranije ovog mjeseca Italija je izgubila velik dio opskrbe iz Rusije kada je Gazprom zbog tehničkih problema zaustavio protok plinovoda Sjeverni tok 1.

Prema nedavnom istraživanju, više od 70% Talijana ima poteškoća ili jednostavno ne može platiti svoje račune za energiju. Devet od deset planira smanjiti potrošnju za plaćanje energije, što namjeravaju učiniti smanjenjem izlazaka u restorane i barove i kupovinu hrane i lijekova.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp