Sud u Arizoni aktivira Zakon o pobačaju iz 1864. godine

Sud u Arizoni aktivira Zakon o pobačaju iz 1864. godine

Sud u Arizoni odlučio je ponovno aktivirati stari zakon o pobačaju iz 1864. godine, koji je morao biti ukinut 1973. godine, nakon povijesne presude Vrhovnog suda SAD-a u predmetu Roe vs. Wade.

Davno zaboravljeni zakon u potpunosti zabranjuje pobačaj, osim ako liječnici ne zaključe da je to nužno radi spašavanja života majke. U svim ostalim slučajevima predviđa zatvorsku kaznu od dvije do pet godina za liječnike koji ga provode, prenose britanski mediji.

Vrhovni sud SAD-a nedavno je poništio presudu Roe protiv Wadea i presudio da abortus nije ustavno pravo žena, ostavljajući državama da same reguliraju to pitanje.

Sutkinja Kelly Johnson s Višeg suda okruga Pima u Arizoni presudila je da su ispunjeni uvjeti za ponovno uspostavljanje zakona donesenog prije 158 godina.

Bijela kuća odmah je osudila njezinu odluku koju je ocijenila “katastrofalnom, opasnom i neprihvatljivom”, a posebno je istaknuto da se iz zabrane moraju izuzeti žrtve silovanja i incesta, kao i žene sa zdravstvenim problemima.

Arizona je početkom ove 2022. godine donijela zakon koji dopušta pobačaj do 15. tjedna trudnoće, a odluka sutkinje Kelly Johnson nije jasno hoće li biti ukinuta ili će žene i dalje imati mogućnost prekinuti trudnoću trudnoće u tom razdoblju.

Guverner Arizone Doug Ducey rekao je da će, po njegovom mišljenju, ovogodišnji zakon ostati na snazi ​​te da će se zabrana pobačaja primjenjivati ​​nakon petnaestog tjedna trudnoće.

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp