Predsjednik Zelenskij: Ukrajina je dobila američki sustav protuzračne obrane

Predsjednik Zelenskij: Ukrajina je dobila američki sustav protuzračne obrane

Predsjednik Zelenskij je izjavio da je Ukrajina od Sjedinjenih Američkih Država dobila sofisticirane sustave protuzračne obrane.

Riječ je o priznanju da je Ukrajina dobila napredni raketni sustav zemlja-zrak NASAMS, koji je Kijev dugo tražio, a čiju je isporuku odobrio Washington krajem prošlog mjeseca.

“Apsolutno trebamo da Sjedinjene Države pokažu vodstvo i daju Ukrajini sustave protuzračne obrane. Želim zahvaliti predsjedniku Bidenu na pozitivnoj odluci koja je donesena”, rekao je Zelenski. Ali, vjerujte mi, to nije ni približno dovoljno da pokrije civilnu infrastrukturu, škole, bolnice, sveučilišta, domove Ukrajinaca, naglasio je Predsjednik Zelenskij..

Zelenskij je također zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na HIMARS-u i drugim višecijevnim lansernim sustavima koji Ukrajini omogućuju napredovanje protiv ruskih okupacijskih snaga.

Ukrajina je ovog mjeseca (rujan 2022. godine) pokrenula protuofenzivu kako bi oslobodila od okupacije velike dijelove teritorija u sjeveroistočnoj regiji Harkov. Također je napredovala na jugu.

Rusija svoj sedmomjesečni napad na  Ukrajinu opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju” i niječe da gađa civilne lokacije.

Izvor: hina.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp