Profesor Kamenjecki – povećava se šansa za uporabu nuklearnog oružja

Profesor Kamenjecki – povećava se šansa za uporabu nuklearnog oružja

Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose, za N1 televiziju komentirao je ruske referendume na ukrajinskom teritoriju. On smatra da će rezultati biti lažirani. Također se osvrnuo i na nuklearne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodeći da su dva čimbenika koja povećavaju šansu od korištenja nuklearnog oružja.

“Ni s jedne točke gledišta – pravne, međunarodne i ukrajinske – taj referendum ne znači ništa kao rezultat. Zelenski je rekao da je to jedan od uvjeta zbog kojih Ukrajina neće moći stupiti u pregovore s Rusijom jer ona takvim načinom mijenja ruske granice još jednom nakon 2014. Rezultati će sigurno biti krivotvoreni. Lokalno stanovništvo nikako nije za pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji. Ali, Rusija bi to koristila za svoju koncepciju – eskalacija radi deeskalacije”, naglasio je profesor Kamenjecki.

Situacija u Rusiji je prilično komplicirana nakon objave djelomične mobilizacije, a Kamenjecki ističe da se Rusi pribojavaju prvih žrtava od mobilizacije.

“Rusko ruskovodstvo očito više ne koristi tu parolu da sve ide po planu. Od 9. svibnja su očekivali mobilizaciju, Putin to nije napravio, a sad je morao to napraviti jer njihovi potezi na bojištu ne idu po planu”, dodao je profesor Kamenjecki.

Jedan od dva čimbenika koja tjeraju rusko rukovodstvo da posegne za nuklearnim orućjem jest da se nitko drugi zbog Ukrajine neće uključiti u nuklearni sukob.

Drugi čimbenik jest taj da kod Putina više nema nijedne osobe koja je vidjela na svoje oči što je to nuklearna eksplozija. “U ruskoj doktrini se to smatra kao jače oružje, ali oružje koje se može iskoristiti. Oni ne shavćaju koliko je opasno to oružje.”

“To su dva čimbenika koja povećavaju šanse da Rusija iskoristi nuklearno oružje”, dramatičan je Kamenjecki.

Kamenjecki se osvrnuo i masovne prosvjede protiv djelomične mobilizacije u Rusiji i brojna uhićenja ruskih građana koji se tome protive. On navodi da su fotografije koje prikazuju Putina kako se odmara u prirodi vjerojatno snimljene puno ranije, a sad se puštaju u javnost da bi se pokušalo pokazati da je sve u redu.

“Putin ima problema i sa zdravljem i odnosima prema opasnostima. Ti problemi s kojima se sada suočava Rusija neposredno utječu na sigurnost Putina. On bi želio pokazati da je sve u redu pa ove slike s odmora moraju zamijeniti riječi da sve ide po planu. Očito je da su problemi veliki i pitanje je je li sve u redu s ruskim zapovjedništvom, i vojnim i političkim”, zaključio je profesor Kamenjecki.

Izvor: n1info.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp